rasprava

eTV i Foto - U Novom Marofu danas saborski zastupnici, ovo je bila tema sjednice

"Ovo je vrlo važna tema, vjerujem da će iznijedriti nove zaključke koji će sigurno rezultirati boljom i kvalitetnijom proizvodnjom", rekao je, između ostalog, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač...
Objavljeno: 16.03.2023. 13:33

Zadnja izmjena: 16.03.2023. 13:34

Foto: Boris Matijašec

Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora danas je održao svoju 92. (tematsku) sjednicu u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu.

Na sjednici se raspravljalo o stanju u sektoru pčelarstva u Republici Hrvatskoj, važnosti vrednovanja oprašivačke uloge pčela za očuvanje biološke raznolikosti i proizvodnju hrane, usklađivanju mjera potpora sektoru pčelarstva sa stvarnim potrebama tog sektora, o najavljenoj izmjeni europske Direktive o medu kao i o provedbi inspekcijskih nadzora te kontrole meda na terenu važnih za sprječavanje stavljanja patvorina meda na tržište što predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima kao i opasnost za zdravlje potrošača.

- Ovo je vrlo važna tema, vjerujem da će iznijedriti nove zaključke koji će sigurno rezultirati boljom i kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom pogotovo u sektoru pčelarstva - rekao je gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

60% više sredstava

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula je kako je proizvođačima najvažnije osigurati dovoljno srestava. 

- Smatramo da je vrlo važno da se pčelare sasluša i da se čuje da oni imaju određene potrebe poput nabave kamiona. Za to je potrebno osigurati financijska sredstva, kao što je potrebno uvrstiti pčelare u program ruralnog razvoja za izgradnju punionica i kušaonica jer je to jedna od aktivnosti koju bi oni rado implemeptirali, ali ih treba financijski podržati - dodala je.

Tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je kako je za pčelare osigurano 60% više sredstava nego do sada.

- Naši poljoprivredni proizvođači, konkretnije pčelari imat će na raspolaganju na godišnjoj razini 60 posto više sredstava nego u prethodnom pčelarskom razdoblju. Otvorili smo i mogućnost da mogu investirati u punionice i preradu meda tako da smo uvjereni da će to isto tako koristiti - zaključio je.

Komentari