nikad ispričana priča

eTV: EKSKLUZIVNO! Tajne Bajnskih dvora - prošećite cijelim imanjem, zavirite u svaki objekt i saznajte ono što do sada niste znali

Objavljeno: 15.04.2018. 09:19

Zadnja izmjena: 15.04.2018. 17:40

Foto: Viktor Hranić

Bajnski dvori najpoznatiji su javnosti zbog svoje nekadašnje i posljednje funkcije koju su imali, a to je psihijatrijski odjel varaždinske bolnice. No, taj dvorac i cijelo imanje čuvaju puno više priča sudbine koja ga je zadesila tokom povijesti, a upravo smo o tome pričali s gospodinom Živoradom Miličevićem, suprugom vlasnice dvorca Marine Hršak Bonjeković, koji je ekskluzivno za nas ispričao nevjerojatnu i nikad do sada objavljenu istinu o imanju. U video prilogu vam donosimo fantastičnu priču i nevjerojatne snimke svakog kutka iz svakog objekta na imanju. 

Potaknuti situacijom napuštenih objekata na imanju Bajnski dvori, koji su nakon iseljenja psihijatrijskog odjela prepušteni zubu vremena, zaputili smo se prema ovom već pomalo zaboravljenom komplesku spomenika povijesnog graditeljstva i parkovne arhitekture, koje se sastoji od dvorca, koji je nekada bio najluksuzniji dvorac u ovom dijelu Europe s umjetninama Rembrandta, Rubensa, Dürera i ostalih neprocjenjivih dragocjenosti, kapele u kojoj su pokopani Ivan i Terezija Erdődy, nekadašnje škole i kuhinje, španove kuće i bolničkih objekata.

Kako to obično biva, imanje je kroz povijest mijenjalo vlasnike, od začetnika Both de Bajna preko grofova Batthyány, Erdődy, Feštetić, da bi danas bilo u posjedu obitelji Bonjeković. Kako je imanje došlo u njihove ruke i koja kobna sudbina je zadesila dvorac, kapelu i imanje kroz prošlost i kako to danas izgleda, saznajte u zanimljivom video prilogu. 

 

 

Komentari