kandidat / gradonačelnik

eTV BLITZ: Čehokov rezime početka mandata koji ne želite propustiti!

Objavljeno: 02.11.2017. 09:37

Zadnja izmjena: 02.11.2017. 09:44

Foto: Luka Šalamun

Pet mjeseci nakon preuzimanja vlasti gradonačelnik Ivan Čehok za eTV Blitz odgovara na pitanja o ključnim projektima čije je pokretanje ili realizaciju najavljivao u kampanji.

Pogledajte izjave Čehoka koje je davao u svojstvu kandidata za gradonačelnika Varaždina, te kako je ovih dana za eTV rezimirao početak svojega novog mandata. Nismo zaboravili ni na pitanja koja su se u međuvremenu pojavila, poput njegova odnosa s HDZ-om, ministrom Štromarom ili županom Čačićem. Čehok govori i o Thompsonovom koncertu, Termoplinovim fakturama, a donosimo i reakcije građana....

Koji su glavni prometni projekti koje ste dosad završili ili barem započeli?

- Napravili smo rotor u Filićevoj i Krležinoj, radimo sad ovaj kod 'Branke', napravljeno je dosta gradskih prometnica - u Hraščici, Kučanu - nogostupa i biciklističkih staza.

Hoće li uskoro krenuti i gradnja rotora kod Supernove?

- Druga faza bi trebala biti već dogodine, mi ćemo sada krenuti u projektiranje i ovog rotora kod Supernove, zapravo su prvotno bila zamišljena tri rotora. 

Kako komentirate opasku 'Bandić dela fontane, a Čehok rotore'?

- Na razini doskočice to dobro zvuči. Ja sam spreman pružiti svoju ruku suradnje svima. A mi smo svoju fontanu napravili još davno kod HNK.

Kako komentirate svoju suradnju s HDZ-om?

- Vi ste primijetili da se već nekoliko puta raspravlja o tome tko zapravo čini većinu. Meni se čini da u ovom trenutku svi vijećnici čine većinu. Naravno da odnosi s kolegama iz HDZ-a ili odnosi s Reformistima ili iz Lige ovise o tome koje točke idu na dnevni red. Mislim da smo dosad radili koncilijantno, u nekoj dobroj i vjeri i snošljivosti.

Nedavno ste - za razliku od Čačića - hvalili Štromara...

- Nisam ja nikoga hvalio niti bilo koga kudio. Dakle, ja sam rekao ono što je istina - da u nekim stvarima, kad je u pitanju suradnja s ministarstvima da nam gospodin Štromar nesebično pomaže. I to mogu i ponoviti, mogu i dokazati. Ja ne vidim razloga zašto bismo se mi dijelili. To što njega gospodin Čačić nekako ne podnosi mislim da to više govori o njemu, ali ja bih volio da se svi nađemo i svi surađujemo, jer to je jednostavno imperativ trenutka.

Kako ide planiranje projekta Tehnološkog parka 2?

- Za vrijeme bivše vlasti napravljen je jedan projekt koji je glomazan i koji je nepotreban za Varaždin. Tako da smo mi krenuli sada u dogradnju ovog Tehnološkog parka 1. To će biti dovoljno za grad sljedećih 5 godina, a onda ćemo nastojati i taj TP 2 - ako bude moguće i u suradnji s EU fondovima - početi graditi.

Što sve uključuje potpis na Aglomeraciju?

- Ne samo da ćemo biti potpuno pokriveni tom kanalizacijskom i kolektorskom mrežom, nego ćemo imati i uređaj za pročišćavanje voda - veći, moderniji, suvremeniji. Neće više biti onog smrada, kojeg danas osjećaju građani u Kučanu, Trnovcu, pa čak i na Banfici.

Kako se sada odvija projekt uklanjanja bala iz Brezja?

- Ja mislim da bi tijekom iduće godine trebao krenuti i odvoz i zbrinjavanje ovih bala koje su danas predmet koncesije. Rekli smo da bi u naredne 2 godine to trebalo sve sanirati.

Kakvi su planovi za Špancirfest?

- Nažalost, mi još uvijek uz rast dolazaka imamo premalo onih koji ostaju u Varaždinu. I upravo bi nas Špancirfest trebao potaknuti da stvorimo jači turistički proizvod, koji će trajati više dana i zadržati turiste u Varaždinu. I u sklopu toga smo krenuli i u neku investiciju oko izgradnje hotela ovdje u središtu grada.

Kako komentirate skorašnji koncert Thompsona i problematični pozdrav 'Za dom - spremni'?

- Ja tu ne vidim nikakvo evociranje ustaštva, ja tu vidim jednostavno poklič kojim su se naši dečki 91. branili u ratu i tjerali četnike. Prema tome, ne bi to trebalo nikoga smetati, a ako nekoga smeta - neće doći na koncert. Koncert je dogovoren, Pume će imati nižu cijenu ulaznica, jer je to ipak obilježavanje njihove obljetnice. Ja tu ne vidim ništa sporno.

Kako će se riješiti problem faktura Termoplina gradskim ustanovama, a koje su bile milijun kuna više od dogovorene cijene?

- Činjenica jest da su bile naplaćene veće cijene u odnosu na dogovorene cijene. Činjenica jest da gradske službe to nisu primijetile i nisu kontrolirale. Kako bi sad izašli iz tog nesporazuma, mi smo predložili i zamolili upravu Termoplina da Gradu usmjeri jednu donaciju. I to će opet ići našim sportašima, humanitarnim udrugama i ustanovama civilnog društva.

Komentari