povijesni dan

eTV - Bosilj i Fond potpisali ugovor, bale odlaze u povijest

Sada je i službeno da će država financirati rješavanje jednog od najvećih problema grada Varaždina...
Objavljeno: 06.02.2024. 11:05

Zadnja izmjena: 06.02.2024. 11:57

Foto: Sebastian Krehula

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, potpisali su dugo najavljivani Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije varaždinskih bala. Sada je i službeno da će država financirati rješavanje jednog od najvećih problema grada Varaždina. 

Riječ je o ugovoru vrijednom 29 milijuna eura ili 216 milijuna kuna. Ovo je svojevrsni epilog prethodnom potpisivanju ugovora s izvođačima radova, zajednicom ponuditelja CE-ZA-R i His. Ovom povijesnom danu za Grad Varaždin svjedočio je i ministar gospodarstva Damir Habijan koji je rekao kako se ovo rješenje problema koji je 'tištio' grad nešto više od 18 godina.

- Ovakva odluka koja je donijeta na Vladi u studenom prošle godine i ovo financiranje u 100-postotnom iznosu, što znači da ovo za gradski proračun grada Varaždina neće biti nikakvi teret. Grad neće morati ići u bilo kakvo zaduživanje, koristiti neki drugi financijski instrument kako bi se taj problem riješio. To dovoljno pokazuje i govori da Vlada Republike Hrvatske i ovo ministarstvo, naravno i Fond, vodi itekako računa o ravnomjernom razvoju RH - istaknuo je Habijan. 

'Na balama se već radi'

Gradonačelnik Neven Bosilj zahvalio je svima koji su sudjelovali te dodao kao su u Brezju u tijeku pripremni radovi za konačni odvoz bala. 

- Zahvaljujem se svim članovima projektnog tima koji su sudjelovali u rješavanju ovog ogromnog problema, koji su došli do toga da imamo rješenje. Zahvaljujem se Vladi RH koja je odlučila ovo financirati u 100-postotnom iznosu, a ne u 40-postotnom kakvu smo odluku imali iz 2022. godine. Mogu samo reći da možete vidjeti u gospodarskoj zoni Brezje da je pri kraju ograđivanje bala, da je montirana vaga za mjerenje zato jer će se plaćati točno po količini odvezenog otpada. Otpad će se obraditi mehaničko-biološkom obradom, a ono što ostane će se balirati i spaliti u određenim spalionicama, energanama koje su za to predviđene - rekao je Bosilj. 

'Našlo se najbolje rješenje'

Ovime se ne rješava samo dugogodišnji ekološki problem, nego se oslobađa prostro Brezja za daljnji razvoj poduzetničke zone u Varaždinu, nadovezao je direktor Fonda Luka Balen.

- Ovo je dugogodišnja problematika, od 2005. godine, gdje je ovdje bilo zapravo pohranjeno oko 125 tisuća bala miješano-komunalnog otpada. Fond je uvijek konstruktivno sudjelovao, pratio situaciju i kad se su se našla zakonska i najbolja stručna rješenje, Vlada RH je osigurala 100-postotno financiranje putem Fonda. Čestitam svim sudionicima u ovom projektu - nadodao je. 

'Nitko do ove Vlade'

Župan Anđelko Stričak kazao je kako se ni jedna Vlada do sada nije bavila ovim problemom.

- Do sada se u ovih 18 godina izmijenilo 5-6 Vlada, očito ni jedna do sad, do aktualne Vlade premijera Plenkovića, nije imala volje da se pozabavi ovom problematikom. Zahvaljujući aktualnoj Vladi i financiranju u 100-postotnom iznosu, Varaždinke i Varaždinci mogu odahnuti. Znači, 18-godišnji problem odlazi u povijest. 

 

Komentari