doznajemo

eTV - Dosad odvezeno 10.000 tona bala - dio posla odrađuje se u Austriji i Slovačkoj

Objavljeno: 06.04.2024. 08:42

Zadnja izmjena: 06.04.2024. 08:42

Prošlo je nešto manje od dva mjeseca od povijesnog dana za Varaždin kada je početkom veljače odvezena prva bala od ukupno 100.000 tona otpada, a na proces odvoza osvrnuo se nedavno u našem eTV studiju gradonačelnik Neven Bosilj.

Podsjetimo, ranije je Bosilj rekao kako švicarski investitor Pario Systems već ima građevinsku dozvolu te bi uskoro trebao početi graditi tvornicu u zoni Brezje, a istaknuo je i kako postoji interes od pojedinih investitora i njihovih predstavnika iz Njemačke. Dodao je i kako je jedna velika kompanija zainteresirana za kupnju cjelokupnog zemljišta.

- Mi smo sada na oko 10.000 tona odvoza. Sustav ministarstva e-ONTO prati svaku balu do njezinog konačnog zbrinjavanja. One dolaze u MBO gdje se radi obrada pri kojoj se izdvajaju korisne frakcije, dok biofrakcije idu na kompostanu, a gorivo iz otpada (RDF) se ponovno sabija i balira te se izvozi u Austriju i Slovačku, što je stvar od izvođača jer oni moraju platiti da određene spalionice to spale. Tu nema nikakve mogućnosti muljanja jer su dali garanciju od 2,3 milijuna eura prema Gradu Varaždinu te imaju 20 milijuna eura za svoje dozvole prema Republici Hrvatskoj te se sigurno netko neće igrati pa da ima tako velike penale - rekao je Bosilj.

Komentari