milijarda i 700 milijuna

eTV - Energetska neovisnost i brze ceste: Predstavljen županijski proračun za 2022.

Konsolidirani proračun za 2022. godinu iznosi 1,7 milijarda kuna, a njegove najvažnije smjernice odnose se na projekte u obrazovanju i zdravstvu, s naglaskom na iskorake u infrastruktri - izgradnji brze ceste, te energetskoj samodostatnosti - nastavku razvoja projekta eksploatacije geotermalnih izvora u Lunjkovcu. Županijska vlast računa na značajnu podršku Vlade...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.11.2021. 10:11

Zadnja izmjena: 23.11.2021. 10:15

Foto: Luka Šalamun

Predsjednik županijske skupštine Josip Križanić na današnjoj je konferenciji za medije predstavio dnevni red nadolazeće sjednice, na kojoj će biti najvažnija točka donošenje županijskog proračuna za 2022. godinu. 

Konsolidirani proračun za 2022. godinu iznosi 1,7 milijarda kuna, a njegove najvažnije smjernice odnose se na projekte u obrazovanju i zdravstvu, s naglaskom na iskorake u infrastruktri - izgradnji brze ceste, te energetskoj samodostatnosti - nastavku razvoja projekta eksploatacije geotermalnih izvora u Lunjkovcu.

- U obrazovanju se ovim proračunom potiču investicije koje vode izvrnosti u obrazovanju poput regionalnih centara kompetentnosti, te investicije koje bi u potpunosti osigurale infrastrukturne pretpostavke za održavanje jednosmjenske nastave u svim školama u Varaždinskoj županiji - rekao je Križanić.

Što se pak tiče zdravstva, neki projekti su u tijeku dok se neki završavaju.

-Tu je centralni operacijski blok OB Varaždin, respiracijski centar u Klenovniku, jedinica za liječenje moždanog udara i dnevne bolnice u Varaždinu, Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama te sanacija bazena u Minervi - naveo je Križanić

Što se tiče cestovne infrastrukture, naglasak je na brzim cestama, prije svega brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Lepoglava, a posebno velik naglasak sljedeće godine bit će i na projektu eksploatacije geotermalnog izvora Lunjkovec, dodao je Križanić.

Energetska neovisnost

Podsjetimo, geotermalni potencijali u Lunjkovcu otkriveni su još 1980-ih godina, a sada je u tijeku projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Malog Bukovca. Projekt je to kojim bi se izvorni proračun Županije povećao za 50 posto, dok bi Općina Mali Bukovec koja je drugi partner u projektu osigurala potpunu financijsku neovisnost. Najveća ulaganja predviđena su upravo za sljedeću godinu.

Cesta do Trakošćana?

Kako su nedavno izjavili Damir Poljak, načelnik Općine Bednja, te Zdenko Đuras, gradski vijećnik Grada Ivanca - radi se na tome da se pravac brze ceste produži sve do Trakošćana, kako bi se na taj način iskoristili i povezali svi postojeći turistički potencijali. U projektu brzih cesta županijska vlast računa sa značajnom podrškom Vlade RH.

Komentari