općina cestica

eTV - Općina Cestica učinila još jedan korak prema projektu autokampa

Objavljeno: 08.06.2022. 13:27

U Kulturnom centru Općine Cestica održana je konferencija za medije, na kojoj je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, o financiranju razvojnih programa u Općini Cestica.

Kako je rekao načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, Vlada Republike Hrvatske je jedinicama lokalne samouprave dodijelila sredstva koja se koriste za pripremu projekata, zbog čega je omogućena priprema velikog broja projekata. Dodao je kako je povod ovom sastanku bila mogućnost da Općina dobije dodatna sredstva od Ministarstva.

Podsjetimo, Općina je preko mjere 7.4.1. dobila projekt dogradnje dječjeg vrtića, uređenje doma u Gornjem Vratnu, a iz mjere 8.5.3. je dobila za uređenje parka Križovljangrad. Također, Ministarstvo je Općini dodijelilo sredstva za promociju zdravlja, a načelnik je također kao pozitivan primjer istaknuo zajedničku turističku zajednicu za područje Sjevera.  

'Očekujemo potporu Vlade'

- Jedan od većih projekata koje Općina priprema već dvije godine je izgradnja kampa i autokampa u naselju Križovljangrad. Vrijednost investicije se predviđa da će biti iznad 20 mijuna kuna i, obzirom da su to visoki iznosi za proračun Općine, unaprijed tražimo rješenja na koji način riješiti financiranje tih projekata. Dobro je da se turističke zajednice udruže kroz projekte, a ne kroz direktno udruživanje - rekao je Korotaj.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Krunoslav Lukačić je dodao kako Općina Cestica dugi niz godina provodi europske projekte. - Te projekte treba i sufinancirati svojim vlastitim udjelom te tu očekujem da se Vlada i Ministarstvo financija uključi kako bi se ti projekti mogli isfinancirati, a naravno da su to mjere koje zadržavaju ljude ovdje u ruralnijim područjima, ne moraju svi živjeti u gradu - naglasio je.

'Autokamp će pridonijeti razvoju'

Državni tajnik Stjepan Čuraj je rekao kako dobri projekti i ideje, posebice kada se radi o poboljšanju standarda za građane, moraju pronaći potporu na nacionalnoj razini. - Količina novaca je proporcionalna s radom. Oni koji uspjevaju provesti svoje ideje, ideje u projekte, projekte u dobivanje sredstava, sredstva u održivost samog djela, to znači da građani kvalitetnije žive. Prezentiran nam je projekt autokampa za kojeg smatram da će biti jedna od stvari koje će pomoći razvoju ove regije i kontinentalnog turizma, ali i same kontinentalne Hrvatske - zaključio je.

Komentari