razvoj videoigara

eTV - Elektrostrojarska škola uvodi modul kojeg imaju još samo dvije škole u Hrvatskoj

Kako je rekao ravnatelj ESŠ Igor Kos, industrija videoigara u novije vrijeme sve je traženija na tržištu rada, stoga su odlučili uvesti modul koji je trenutno dostupan u još samo dvije škole u Hrvatskoj.
Objavljeno: 21.11.2021. 08:05

Zadnja izmjena: 21.11.2021. 08:05

Foto: Dino Možek

Elektrostrojarska škola Varaždin je od ove školske godine uvela fakultativnu nastavu za smjer Tehničara za računalstvo u području dizajniranja i programiranja videoigara, a od iduće godine uvodi i izborni modul u tom području.

Kako je rekao ravnatelj ESŠ Igor Kos, industrija videoigara u novije vrijeme sve je traženija na tržištu rada, stoga su odlučili uvesti modul koji je trenutno dostupan u još samo dvije škole u Hrvatskoj. Izborni je modul trenutno dostupan za učenike prvih i drugih razreda s ciljem da pripremi zainteresirane učenike za taj smjer, a on se trenutno provodi na način da učenici pohađaju nekoliko izbornih predmeta po pet sati tjedno usko vezanih uz razvoj videoigara.

Ravnatelj je dodao kako je interes učenika prilično velik. – Smatram da smo prepoznali potrebe tržišta rada. Što se tiče Varaždina, također smatram da je to jedna dobra situacija pošto imamo i Tehnološki park koji treba takve kadrove. Isto tako, ti će učenici kasnije imati mogućnost polaziti i fakultete poput Fakulteta organizacije i informatike koji ima sličan studij – rekao je.

Zahtjevan proces

- Budući da je izrada videoigara prilično zahtjevan proces, zaključili smo da bi bilo dobro učenike već u prvom i drugom razredu pripremiti za to pa smo formirali predmet koji se bavi grafikom u videoigrama. Učenici se na taj način osposobljavaju za rad u potrebnim programima za izradu videoigara te prostora i 3D objekata koji bi se nalazili u videoigrama – rekao je profesor Ratko Jakopec.

Radna skupina koja radi na izradi izbornog modula razvoja videoigara sastoji se od nastavnika Elektrostrojarske škole, nastavnika Fakulteta organizacije i informatike te osoba iz privatnog sektora koji razvijaju videoigre. 

Komentari