'prvi u hrvatskoj'

eTV - FOI, Grad Varaždin i švicarski Inovacijski Park potpisali ugovor o suradnji, evo o čemu se radi

Objavljeno: 29.06.2023. 13:31

Zadnja izmjena: 29.06.2023. 13:32

Foto: Boris Matijašec

U Palači Patačić danas je održano potpisivanje ugovora o suradnji između FOI-ja, Grada Varaždina i Switzerland Innovation Park Biel/Bienne.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Neven Bosilj, dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep i direktor Switzerland Innovation Park Biel/Bienne i voditelj Swiss Smart Factorya Dominic Gorecky, a sporazum se odnosi na suradnju koja će se temeljiti na prijenosu znanja, zajedničkim istraživanjima, edukacijama, mentorstvu, zajedničkim poduzetničkim inicijativama, provođenju zajedničkih EU i nacionalnih projekata, ITU mehanizama i sličnih inicijativa.

Kako je bilo rečeno, cilj ove tripartitne suradnje će biti razvijanje vještina i kompetencija u području pametne industrije, poduzetništva, inovacija, kao i primjenu pametnih tehnologija u poduzećima, gradovima, općinama, obrazovnim ustanovama itd., prepoznavanje i poticanje tehnološki inovativnih ideja, razvoj i provedba programa edukacije, razvoj i provedba mentorskih programa, selekcija tehnološki inovativnih ideja, podrška u razvoju tehnološki inovativnih ideja.

- Osim što će nam pružiti podršku u razvoju tog predinkubacijskog centra, pokušat ćemo tražiti i njihovu pomoć da nam pomognu u transformaciji našeg Tehnološkog parka da ga zapravo možemo pomaknuti stepenicu iznad da postane inovacijski centar. Prvi u Hrvatskoj krećemo s nećim takvim i nadam se da ćemo biti lider ne samo ovdje nego u ovom dijelu Europe u pametnoj industriji jer imamo sve potencijale za to - rekao je Bosilj.

'Prvi u Hrvatskoj'

Grad Varaždin i FOI zajedno s gradovima i općinama ITU regije inicirali su projekt Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji je prioritiziran u okviru ITU mehanizma te je suradnja sa Švicarskim inkubacijskim parkom u Bielu kao i sa Swiss Smart Factoryjem koji je jedan od najuspješnijih centara u Švicarskoj usmjeren na pametnu industriju. U tome će ključnu ulogu u transferu znanja iz industrije imati upravo Switzerland Innovation Park Biel/Bienne (SIPBB).

- Započinjemo dugoročnu suradnju gdje će inovacijski centar i Swiss Smart Factory sudjelovati zajedno s nama u različitim europskim projektima, ali biti mentori, suradnici i prvi partneri našeg centra za predinkubaciju koji će se započeti početkom sljedeće godine. To je nešto što Hrvatskoj treba i tu vidimo priliku i Grada Varaždina i FOI-ja te vjerujem da ćemo biti prvi takvi u Hrvatskoj - dodala je Begičević Ređep.

Komentari