Ogromni humak

eTV - Kroz povijesno nalazište u Jalžabetu proveo nas je arheolog Saša Kovačević

Ovo je sada prilika da cijela regija dobije iznimno zanimljivi prezentacijski turistički centar koji bi mogao poslužiti kao akceleratoir razvoja turizma u cijelog regiji...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.11.2021. 08:07

Zadnja izmjena: 07.11.2021. 08:35

Foto: Dino Možek

Nedavne analize Instituta za arheologiju pokazale su kako je Gomila u Jalžabetu, ogromni humak iz 6. stoljeća prije Krista, jedan je od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Kroz povijesno nalazište proveo nas je Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju te otkrio kako je grob nepoznatog vladara, koji je jedan od najljepših primjera prapovijesne grobne arhitekture u Europi ''skrivao'' spaljene ljudske i životinjske kosti, ali i gomilu drugih nalaza koji će uskoro biti predstavljeni u Zagrebu.

Inače, 2017. godine, tijekom provedbe Europskog projekta otkrilo se kako je jedan od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na području Republike Hrvatske opljačkan i teško oštećen. Počinitelji su prilikom pljačke iskopali više rovova, prodrli do grobne komore koju su pri tome teško oštetili. Sve je to dovelo do hitnih zaštitnih istraživanja kojima je cilj bio sanirati posljedice pljačkaškog razaranja te istražiti centralni dio tumula. 

- Mi sa ponosom možemo reći da su arheološka istraživanja pri kraju i to su bila najkompleksnija arheološka istraživanja te vrste u Hrvatskoj. U vrlo kratkom roku izveli smo ne samo zaštitna istraživanja koja su započeta nakon pljačke, već smo i sanirali oštećenja koja su nastala nakon potresa - rekao nam je Kovačević.

''Postoje dvije mogućnosti''

Prema njegovim riječima, Varaždinska županija i Općina Jalžabet aktivirile su se u smjeru prezentacije ovog nalazišta, a nakon završenog istraživanja postoje dvije opcije.

- Postoje opcije da se ovo nalazište prezentira kako bi posjetitelji svih profila mogli ući i doživjeti jedinstveni doživljaj posjete prapovijesnom vladarskom grobu ili će se Gomila zatrpati što je isto tako vrlo zahtjevan i skupi proces - rekao je Kovačević i dodao kako već postoji nacrt izvedbenog projekta.

- Ovo je sada prilika da cijela regija dobije iznimno zanimljivi prezentacijski turistički centar koji bi mogao poslužiti kao akceleratoir razvoja turizma u cijelog regiji - završio je Kovačević.

 

Komentari