pionirski projekt

eTV: HEP u Ljubešćici pustio u rad novu punionicu za električna vozila

U sklopu projekta e-mobilnost Hrvatska elektroprivreda pustila je u rad ELEN punionicu električnih vozila u Općini Ljubešćica kod sportske dvorane u Zagrebačkoj ulici...
Objavljeno: 23.11.2020. 14:19

Zadnja izmjena: 23.11.2020. 14:22

Foto: Video: Dino Možek

U sklopu projekta e-mobilnost Hrvatska elektroprivreda pustila je u rad ELEN punionicu električnih vozila u Općini Ljubešćica kod sportske dvorane u Zagrebačkoj ulici.

HEP-ova mreža ELEN punionica prostire se na području svih 20 županija i Grada Zagreba te pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka. Na HEP-ovim se punionicamaistovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno polovine svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj.

Korisnici električnih vozila trenutno imaju osiguranu pokrivenost infrastrukturom na području cijele Republike Hrvatske, a Varaždinska županija predstavlja jednog od pionira u suradnji na HEP-ovom razvojnom projektu. Naime, prve tri punionice električnih vozila postavljene su u Varaždinu još 2015. godine, a tijekom zadnje dvije godine broj punionica u Županiji narastao je na 19.

Posebno treba izdvojiti brze AC-DC punionice postavljene na odmorištima Ljubešćica na autocesti A4, gdje je postavljena i ultra-brza punionica za najnoviji i najmoderniji segment električnih vozila snage od čak 175 kW.

HEP je pokazao kako je kroz jedan projekt moguće povezati sve županije, dakle cijelu RH, jer danas, zahvaljujući projektu e-mobilnost, građani i posjetioci RH mogu električnim vozilom nesmetano doći u bilo koji dio naše zemlje. Razvojem ELEN mreže punionica na području cijele RH, HEP je nastavio sa svojom dugogodišnjom praksom društveno odgovornog poslovanja koja nastoji uravnotežiti gospodarsku, društvenu i okolišnu dimenziju.

HEP-ova ELEN punionica u općini Ljubeščica, ukupne snage 93kW, omogućava istovremeno punjenje dvaju automobila te ima sva tri standardizirana priključka kako bi je mogla koristiti sva dostupna električna vozila na tržištu. Investicija u ovu lokaciju je oko 400.000 kn.

Postavljanje preko 200 ELEN punionica diljem Hrvatske, HEP je financirao vlastitim sredstvima HEP-a te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata.Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno, a komercijalizacija usluge uslijedit će nakon što setestirajusve potrebne funkcionalnosti za podršku korisnicima s ciljem pružanja kvalitetne usluge. HEP snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema nisko-ugljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.

Komentari