Val povratnika

eTV - Čovjek koji uvozi većinu radne snage u županiji: Evo zašto povratnici neće moći nadomjestiti potrebe

Objavljeno: 09.02.2024. 08:33

Zadnja izmjena: 09.02.2024. 08:33

U Varaždinskoj županiji trenutno boravi osam tisuća stranih radnika, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Postavlja se pitanje da li s obzirom na krizu koja se osjeća u Njemačkoj i drugim zemljama Europe, val povratnika mogao nadomjestiti potrebu za stranom radnom snagom.

Toga se u eTV studiju dotaknuo vlasnik agencije koja uvozi velik dio radne snage u Hrvatskoj i skoro svu radnu snagu u županiji, dr. Joso Vuksan. 

- Neki se vraćaju, ali to su jako male i zanemarive brojke. Nema velike brojke. U ovom trenutku ujutro je u Njemačkoj otvoreno dva milijuna slobodnih radnih mjesta. Netko je danas radio u jednoj kompaniji, sutra ide u drugu. Netko je radio jedan posao, sutra radi drugi. Jako brzo se prilagođavaju potrebama na tržištu gdje se nalaze. Razgovarao sam sa nekoliko naših ljudi koji su se vratili. Neki su se vratili privremeno. Došli su završiti neki dodatni tečaj, dodatno obrazovanje i vraćaju se nazad - rekao je Vuksan.

Podsjetimo, nedavno je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao kako se u Hrvatskoj predviđa smanjenje broja stanovnika pa će nedostajati oko 400 tisuća ljudi, a koji će se pak morati uvesti. S druge strane, Vlada Republike Hrvatske još od 2021. godine provodi mjeru "Biram Hrvatsku", kojom radnicima koji se vraćaju u Hrvatsku daje 27 tisuća eura, no u tri godine tu je mjeru iskoristilo tek 300-tinjak ljudi.

 

Komentari