ines hrain

eTV intervju - 'Inspiracija za moje krimiće su stvarni događaji, u zgradi pokraj umrla je starica...'

U intervjuu za naš portal spisateljica Ines Hrain otkrila je o čemu se radi u njenom najrecentnijem romanu, ali i odakle ideje za likove te koje stvarne situacije su joj poslužile kao inspiracija...
Objavljeno: 21.01.2024. 08:41

Zadnja izmjena: 21.01.2024. 08:41

Foto: Sebastian Krehula

Ines Hrain, često nazivana varaždinskom Agathom Christie, spisateljica je iza čijeg imena stoji već osam romana. Inspiraciju pronalazi u svakodnevnim situacijama, a ideje za njezina djela, ističe, najčešće se rađaju tijekom noći. Tada ih zapiše u tekicu koju drži na ormariću kraj kreveta, čeka nekoliko dana da se ideja "kuha", a kada ona "eksplodira", tada u desetak dana, ovisno o slobodnom vremenu, napiše knjigu od 200-tinjak stranica.

Upavo na taj način nastali su romani "Kolagen", "Pusti otok", "Pusti otok 2 - Oteti", "Najdeblja", "Švedska grenčica", "Sjajni je bal", "Za Rusiju s ljubavlju" te njen najnoviji roman - "Bako". Svi oni imaju nešto zajedničko - radnja romana vezana je uz ulice Varaždina.

U intervjuu za naš portal spisateljica Ines Hrain otkrila je o čemu se radi u njenom najrecentnijem romanu, ali i odakle ideje za likove te koje stvarne situacije su joj poslužile kao inspiracija. Otkrila je i laska li joj kad ju se naziva varaždinskom Agathom Christie, kako se počela baviti pisanjem, ali i ima li u planu neki novi roman u budućnosti.

  • Potkraj prošle godine objavili ste krimić 'Bako'. O čemu se radi?

Krimić „Bako“ je krimić o jednoj bogatoj starici. Dakle, ona živi u jednoj prekrasnoj kući, ima nasljednike i netko ju pokušava ubiti.

  • Jedan od glavnih likova je inspektor Vladimir Sladovich. Odakle inspiracija za lik?

Inspiracija za Sladovicha su stari romani i starinski likovi poput Sherlocka Holmesa i Poirota.

  • Inspiracija za djela su stvarne situacije. Možete li navesti neki konkretan primjer?

Na primjer, pokušaj ubojstva starice tu u zgradi preko puta moje. Jednom se dogodila smrt neke starice i nakon toga su saznali da je ona ostavila nekome svoj stan u nasljeđe i po tome sam napravila 'Švedsku grenčicu'.

  • Nazivaju vas varaždinskom Agathom Christie. Laska li Vam ovakva usporedba?

Apsolutno! To mi je najdraži komplement.

  • Učiteljica ste razredne nastave. Kako ste se odlučili baviti pisanjem?

Počela sam pisati u predškolskoj dobi. Dok sam došla do učiteljice, ja sam već bila rođeni pisac, a pisanje mi je najlakši posao na svijetu!

  • Radite li na novoj knjizi? Koji su planovi za budućnost?

Imam i zamišljenu i jednu započetu knjigu. Sad želim napisati ovu koja mi je u glavi. A, planovi? To je za sad tajna.

Komentari