direktor varkoma

eTV intervju - Bruno Ister: 'Bale će se uskoro zaboraviti i svi ćemo biti okrenuti ovome'

Oko najveće gradske tvrtke vrti se mnogo toga i velik investicijski novac, pa smo s direktorom Varkoma pretresli najaktualnije gradske teme, kako one uskoro prošle kao što su bale, tako i one buduće koje tek dolaze, poput rješenja Kućanske rampe, a onda i drugih pitanja koja Ister smatra za život važnijim…
Objavljeno: 04.02.2024. 08:10

Zadnja izmjena: 04.02.2024. 08:12

Foto: Boris Matijašec

S direktorom Varkoma, Brunom Isterom, razgovarali smo nakon što je konačno odabran izvođač radova na pročistaču u sklopu aglomeracije, odnosno nakon što smo prošle godine mjesecima slušali o možebitnim posljedicama koje su mogle biti fatalne.

Oko najveće gradske tvrtke vrti se mnogo toga, pa tako i pitanje pripajanja Ivkoma koje je kao i u nekim drugim dijelovima Hrvatske postalo politički problem. S obzirom da je Ister još iz vremena opozicije uključen u mnoge procese, poput rješavanja pitanja bala i Kučanske rampe, bilo je riječi i o tome. Na kraju saznajte i hoće li Varkom te kako dugo uspjeti održati cijenu vodne usluge.

'Od Aquacitya se sada može nešto napraviti'

  • Pročistač riješen, što da nije?

Bili bi u opasnosti da budemo penalizirani, dakle, da snosimo sami trošak ili dio troška. Ne znamo točno kako bi se to odigralo i nadamo se da nebi, nećemo uopće razmatrati tu mogućnost.

  • Dobivamo nov uređaj, ali rješavamo i pitanje mirisa na Aquacityju?

Iz te se lokacije može puno više izvući sadržaja i bilo je pokušaja, ali svi su na neki način zapinjali. Problem je bio što su se povremeno, pogotovo u ljetnim mjesecima, pojavljivali neugodni mirisi.

  • Pripajanje Ivkoma je krenulo, ali?

Odnosi su korektni. Mi surađujemo, mi normalno razgovaramo. Mi smo njima poslali sve te dokumente, prijedlog ugovora o pripajanju, dogovorili smo nekakav hodogram. Oni surađuju, no do jedne određene mjere nisu skloni pripajanju. Još uvijek se bore. Znamo da su jedan od potpisnika ustavne tužbe te se nadaju nekakvom drugačijem scenariju.

'Nakon svega, mislim da su građani zaslužili jednu takvu gestu Vlade'

  • Bale samo što nisu krenule?

Bale su jedno od najvećih postignuća nove gradske uprave na kojem se radilo. Radilo se i tada kada smo svi skupa bili u opoziciji. Ja sam bio puno, kao predsjednik savjeta, a kasnije i voditelj tog tima, uključen u taj posao. Mi smo i u opoziciji znali što treba raditi. Bilo je jasno.

  • Odluka Vlade o 100-postotnom financiranju?

Mislim da su građani grada Varaždina zaslužili takvu jednu gestu jer su na neki način 18 godina trpjeli te bale i sve štete koje su one sa sobom nosile.

'Tvrdnje kritičara rješenja Kućanske rampe nisu točne'

  • Koliko će brzo rješenje Kućanske rampe?

Glavni projekt i građevinjska dozvola očekuju se do kraja ove godine. Očekujemo opet da će biti žalbe kao što je to kod nas "običaj", ali očekujemo da bi radovi mogli krenuti sljedeće godine.

  • Vaš komentar u odnosu na kritike?

Nije točno da će im se (kritičarima rješenja, nap.) kolni prilazi ukinuti ili bilo što takvoga. Dakle, njima će ostati pet metara prostora u kojem će moći bez problema izlaziti na jednu i na drugu stranu, dakle, i na stranu Wissertove i na stranu Pergošićeve ulice.

'Novu sistematizaciju neki će osjetiti i negativno'

  • Varkom i pitanje nove sistematizacije?

Došli smo nakon godinu dana do nekog rješenja koje je ušlo u samo finale. Gotovo svi djelatnici su potpisali nove ugovore. Imamo novo nazivlje, imamo novu raspodjelu dohotka i sad će se vidjeti na prvoj plaći koja će ići prema toj sistematizaciji jedan određeni pomak i to će djelatnici osjetiti. Istina, neki će osjetiti i u negativnom smislu, ali to je posljedica nekih ostataka od prije koje smo morali riješiti.

  • Hoće li rasti cijena vode?

Mi nemamo mogućnost još za sada povećavati cijenu vodne usluge, morali smo tražiti unutarnje rezerve. Unutarnje rezerve bile su na neki način i u toj raspodjeli dohodka.

'Mislim da ćemo i ove godine uspjeti održati cijenu vodne usluge'

  • Cijena vode dugoročno?

Imamo neki plan i mislim da ćemo još i ove godine uspjeti držati cijenu vodne usluge na toj razini na kojoj je. Ne samo zato jer znamo da je građanima teško, to je istina, međutim teško je i tvrtki poput naše. Mi bismo isto htjeli svojim ljudima dati veće plaće, htjeli bismo obnoviti strojni park, htjeli bismo još veća ulaganja, htjeli bismo još više cijevi promijeniti nego što mijenjamo. To sve nije moguće ako nemamo dobar poslovni rezultat.

  • Rezime svega rečenog?

Kad se bale zaborave, a one se već počinju zaboravljati, građani će biti isto tako okrenuti prema drugim problemima, prema drugim izazovima koji im možda i više znače i značajniji su nego su same bale. Dakle, tu je taj podvožnjak o kojem smo govorili. Tu je pitanje vrtića, prometnica, tu je pitanje mase stvari koje su možda za svakodnevni život građana važnije.