denis kovačić

eTV intervju - Kreće obnova Minerve, ali i nabavka još jednog robota za liječenje kralježnice

'Znamo da će se raditi velike intervencije na vanjskim i na unutarnjim bazenima i htjeli bi odraditi sezonu kupanja, dakle ljetnu sezonu na postojećim bazenima.'
Objavljeno: 16.02.2024. 09:20

Zadnja izmjena: 16.02.2024. 09:23

Foto: Boris Matijašec/Una Gregurina

Za obnovu Specijalne bolnice Minerve u Varaždinskim Toplicama resorno ministarstvo odobrilo je nešto više od 17 milijuna eura. Kako će sama obnova izgledati i kako će Minerva funkcionirati tijekom iste, otkrio je u intervju za eTV ravnatelj Denis Kovačić.

Razgovarali smo i o nabavci još jednog robota za liječenje kralježnice za koji su mnogi pacijenti zainteresirani, ali i kako sama ustanova funkcionira tijekom zimskih mjeseci, u vrijeme kad nema ljetne kupališne sezone.

  • Kreće povijesno uređenje Minerve, koji su prvi koraci?

Prije dva, tri tjedna smo dobili odluku o financiranju da je Specijalnoj bolnici kao prijavitelju za projekt podizanja kvalitete smještaja i usluga u objektu Minerva u sklopu tog operativnog javnog poziva odobreno 17,1 milijuna eura. Mi ne znamo tko će biti izvođač. Postoji cijeli niz aktivnosti kojima smo mi započeli. Formirali smo povjerenstvo koje će se time malo uže baviti. Moramo provesti i javno savjetovanje i raspisivanje javnog poziva za izvođače radova.

'Želimo završiti do iduće ljetne sezone'

  • Kada kreću radovi i do kada će biti gotovi?

Željeli bi da izgubimo što manje u financijskom smislu. Znamo da će se raditi velike intervencije na vanjskim i na unutarnjim bazenima i htjeli bi odraditi sezonu kupanja, dakle ljetnu sezonu na postojećim bazenima. Krenuti nakon toga sa radovima i pokušati tu fazu vezano uz kupališni dio, odnosno unutarnje i vanjske bazene, završiti do iduće sezone, dakle 2025. da bi opet u sezoni 2025. mogli staviti u funkciju kupališni dio.

  • Kako će Minerva funkcionirati tijekom radova?

Radovi koji će se sada izvoditi će sasvim sigurno dovesti do zatvaranja objekta određen broj mjeseci jer jednostavno, ja sam spomenuo bazene, a ono što je ključno, a to je da idemo u rekonstrukciju i kanalizacije i odvodnje i dovodnje u cijelom objektu.

'Osigurali smo sredstva za nabavku robota'

  • Jedan robot već imate, je li u planu još koji?

 Zahvaljujući Županiji kao osnivaču u proračunu, i našem i županijskom proračunu i ove godine su osigurana sredstva za nabavku još jednog robota i on će kad svu papirologiju i tu administrativnu proceduru posložimo u narednim tjednima ili mjesecima, zapravo će se ići u nabavku još jednog robota. On je sad nabavljan drugim sredstvima, dakle uvjeti njegovo korištenje će biti drugačiji. Dakle imamo mi puno upita i privatnih pacijenata koji bi došli, koji bi platili korištenje robota.

  • Kakva je situacija s rehabilitacijom sportaša?

Ovaj projekt obnove o kojem smo govorili,  će nas malo u tome zakočiti. Ne vjerujem da će kroz ove mjesece projekta Minerva, projekt rehabilitacije sportaša u objektu nešto rasti, ali da ga bar zadržimo na ovom nivou koji je sada.

'Priljev pacijenata je sada najintenzivniji'

  • Što zimski mjeseci donose Minervi?

Dolazi manje ljudi, onih dnevnih migracija. Ljeto je uvijek vezano za bazene, terase i taj dio onda je sigurno dinamični tokom toplih dana i ljetnih mjeseci. Prijev pacijenata koji dolaze na liječenje u Minervu, odnosno u samu bolnicu, je zapravo sada najintenzivniji.

  • Koji izazovi predstoje do kraja ove godine?

Najveći izazov, što se tiče ovog projekta obnove, dakle to je sad vidjeti gdje smo financijski u cijelu toj priči. To je funkcioniranje za vrijeme obavljanja radova i to su poprilično kratki rokovi u kojima to sve treba odraditi.

Komentari