pogledajte

eTV intervju - Lupino u novom projektu za Zmajski vrt u Štrigovi, za Uskrs zastao u Varaždinu

Objavljeno: 01.04.2024. 13:44

Zadnja izmjena: 01.04.2024. 13:44

Foto: Lidija Filipović

Stephan Lupino, poznati Varaždinac, i ove blagdane proveo je u rodnom gradu. S njim smo posjetili njegovu četiri metara visoku sklupturu koju je darovao Varaždinu, 'Majku hraniteljicu' te porazgovarali o tome kako je proveo protekle hladnije mjesece. Uz to, u nastavku doznajte i kakav to veliki projekt priprema za naše susjede, točnije Štrigovu na sjeveru Međimurske županije.  Osim toga, saznajte i što je poručio Varaždinkama i Varaždincima za kraj. 

  • Gdje si ove zime punio baterije?

Išao sam malo ovaj put umjesto Tajlanda, na Filipine.

  • Zašto ovaj put ne Tajland?

Da ti pravo kažem, bilo je jer Tajland sada treba vize i ići u Budimpeštu, ono kraj svijeta. Treba ti 20 sati da dođeš tamo, a natrag 25 sati.

  • Manje si u Varaždinu otkad nema mame?

Nekako, izgubiš nešto. Majkiu izgubiš, nikad se to ne nadoknađuje.

  • Sada smo kod Majke hraniteljice...

Ja mislim da je ona, da ta majka svu koji vide, govore pa to bi trebalo biti negdje u New Yorku. Tamo među onim neboderima. Ali opet zadovoljan sam što je ovdje, glavna i prva da je ovdje.

  • Slično si poklonio Sisku?

To sam napravio za branitelje tamo, ali to je od željeza. Sisačka Majka hraniteljica.

  • Slijedi veći projekt za Štrigovu?

Radim sad zmaja. Prvog zmaja, ja sam zmajeve crtao i ta obitelj Valkaj ima taj Zmajev vrt. Tamo će biti tri skulpture i sad kad će biti otvorenje i koncert, 5. ili 7. onda ćemo tog zmaja promovirati. Štrigova je poznata po tim zmajevima.

  • Po čemu je taj projekt specifičan?

Stalno su mi govorili, pa daj nekog zmaja. Ja sam rekao, pa nije to, teško je zmaja raditi onako na moj način. Neću ja sad zmaja raditi, svi rade zmajeve, kineski zmaj... Trebalo mi je baš par mjeseci da dođem do ideje. Sada je u konstrukciji, sad je tek u razradi.

  • Dalje slijedi što?

Sad se sprema ta izložba u Bjelovaru, 18.4. odmah dan poslije izbora. To se sprema sad i onda se sprema u Rijeci, neku izložbu pripremamo i u Cresu ovog ljeta. To je za sada, a počeli smo i internacionalno s Englezima. Oni žele sad ove glavne skulpture da ih pretvorim u stil umjetne inteligencije. Već smo dvije napravili da se tako to promovira. To mi je sad nešto novo.

  • Kako slaviš Uskrs?

Uvijek smo gledali filmove o Isusu Kristu. Da se malo podsjetim, gledam film Zeffirellija, to je snimano u Rimu kad sam ja bio tamo baš u to vrijeme. Robert Powell je bio u glavnoj ulozi.

  • Što bi Varaždincima poručio za Uskrs?

Da puno ne jedu i da se malo opuste i da pomažu jedni drugima, da suosjećaju više sa ljudima. Varaždinec domovine sin!

 

Komentari