otvoreno

eTV intervju - Neven Bosilj o Budimo grad, koncertnoj dvorani, prirezu, aerodromu...

"Moj osobni stav je da prirez treba ostati, ali radimo i projekcije da prirez smanjimo s 10 na 8 posto. Građani moraju biti svjesni da će prirez prema projekcijama proračuna za 2022. godinu donijeti donijeti u blagajnu Grada Varaždina 20 milijuna kuna", kaže između ostaloga gradonačelnik...
Objavljeno: 27.10.2021. 09:22

Zadnja izmjena: 27.10.2021. 09:40

Foto: Luka Šalamun

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj za eTV  je odgovorio na pitanje planira li Grad Varaždin  dug Varteksa zamijeniti za halu, koju bi potom prenamijenio u koncertnu dvoranu.

Bosilja smo također pitali kakav je stav gradske vlasti o ukidanju ili smanjenju prireza, o čemu su se na posljednjoj sjednici GV složili Davor Patafta, Budimo grad i Ivan Čehok. Također, Bosilj je ukratko rezimirao i političku jesen, te ključne aktivnosti koje Grad Varaždin planira poduzeti do kraja godine. Ovo su naša pitanja i njegovi odgovori:

  • Planira li Grad Varaždin dug Varteksa zamijeniti za halu i planira li onda tu halu prenamijeniti u koncertnu dvoranu, kao što je izjavio predsjednik uprave Varteksa Tomislav Babić? 

Grad Varaždin je na Gradskom vijeću donio odluku o reprogramiranju duga Varteksa na 24 rate vezano uz komunalnu naknadu. Paralelno s tim mi pregovaramo, zato jer u ITU mehanizmu postoji nebrojeno niša gdje možemo napraviti tzv. urbanu regeneraciju. Mi gledamo dvije, tri hale gdje možemo napraviti centar za mlade, koncertnu dvoranu...Puno namjena može biti u jednom takvoj urbanoj regeneraciji. Zadovoljni smo što se su u to uključili i varaždinski arhitekti s kojima pregledavamo potencijalne lokacije i ja vjerujem da će to biti jedna odlična priča. 

  • Kakav je vaš stav o ukidanju ili smanjenju prireza Grada Varaždina (sada je 10 posto)? 

Moj osobni stav je da prirez treba ostati, ali radimo i projekcije da prirez smanjimo s 10 na 8 posto. Građani moraju biti svjesni da će prirez prema projekcijama proračuna za 2022. godinu donijeti donijeti u blagajnu Grada Varaždina 20 milijuna kuna. 20 milijuna kuna su dva vrtića, a smanjenje od 2 posto je 4 milijuna kuna. Pripremamo odluku o dodjeli stipendija za studente Grada Varaždina za ovu godinu koja će ukupno iznositi 2,5 milijuna kuna. Ukinuti 4 milijuna kuna samo smanjenjem stope prireza moramo negdje nadomjestiti, a s druge strane, plaća do 5400 kuna uopće ne podliježe porezu ni prirezu. Ako imate dvoje djece onda ni plaća do 8500 kn neto ne podliježe porezu, prema tome ni prirezu. Ako ukidamo prirez zapravo ''futramo debelu gusku''. Profitirati će oni koji imaju puno novaca i

  • Kako biste rezimirali radnu jesen, koju je politički obilježio kraj vaše suradnje s platformom Budimo grad?

Pa nije kraj suradnje, Budimo grad surađuje sa mnom kao gradonačelnikom projektno. Mi nemamo sad više nekakve striktno potpisane koalicije ili sporazume, ali i Reformisti i Budimo grad i SDP, to je 11 ruku, razgovaraju o svakom prijedlogu kojeg ja predlažem Gradskom vijeću, a vjerujem da nikakvih problema dalje neće biti. Bili su možda malo nestrpljivi zato jer aktivizam je odličan s jedne strane i ja podržavam aktivizam, ali politika i aktivizam su ipak dvije stvari koje nisu do kraja kompatibilne. U nekim stvarima se preklapaju, ali voditi ozbiljnu politiku na temelju aktivizma nije moguće. Ja ne želim dozvoliti da mi se događa ono što se događa Tomislavu Tomaševiću u Zagrebu gdje su se povlačili neki amaterski potezi, vezano uz Holding i otpad. Ja radim na drugačiji način, radim onako kako sam kao menadžer u korporativnim tvrtkama bio naviknut i ja vjerujem da će to dati rezultate. 

  • Koje će biti ključne aktivnosti Grada Varaždina do donošenja proračuna?

Nedavno sam bio u upravi HŽ-a gdje smo dogovorili sve. Kako ćemo krenuti dalje s projektom Kučanske rampe, završava se idejno rješenje, ide na prethodne uvjete, kako ne bismo krenuli dalje u jedan proces, a da nismo sve usuglasili s HŽ-om. Dogovorili smo u fondu Energetske učinkovitosti u Ministarstvu, budući da Varaždinska županija nema jedina praktički, osim lokacije Jerovec gdje par općina i gradova odlaže svoj otpad, nema svoju deponiju. Dakle, Grad Varaždin je dobio na nekoliko deponija po Hrvatskoj kapacitete tako da će Čistoća sljedeće godine moći odložiti ovih 11-12 tisuća mješovitog komunalnog otpada. Otvaramo varaždinski aerodrom - ja vjerujem da ovaj tjedan dolazi obnova certifikata te da ćemo 6. ili 7. 11. imati veliko otvorenje sa slijetanjem podosta aviona. Zgotavlja se pločnik u Križanićevoj ulici, rade se neki još sitni infrastrukturni radovi i priprema se proračun za sljedeću godinu zato jer mi smo sad radili po zadanom proračunu od prošle godine, a u sljedećoj godini očekuje nas puno novih aktivnosti - i komunalnih i građevinskih, i financiranih iz Fondova Europske unije.

 

Komentari