najnovije vijesti

eTV intervju - Županijska geotermalna elektrana pred dobivanjem ugovora o eksploataciji, evo detalja

Nakon što je Bukotermal ostvario posljednji uvjet za realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, s načelnikom Općine Mali Bukovec Darkom Markovićem posjetili smo polje Lunjkovec 1 na kojem će se ista izgraditi...
Objavljeno: 31.05.2024. 10:53

Zadnja izmjena: 31.05.2024. 10:56

Foto: Lidija Filipović

Nakon što je Bukotermal ostvario posljednji uvjet za realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, s načelnikom Općine Mali Bukovec Darkom Markovićem posjetili smo polje Lunjkovec 1 na kojem će se ista izgraditi, a u našem eTV prilogu saznajte koji su slijedeći koraci i planovi te kakav sastanak uskoro čeka investitore i direktora Bukotermala.

  • Ishođene su sve dozvole za izgradnju geotermalne elektrane. Što slijedi?

Čekamo odobrenje projekta razvoja eksploatacije nakon kojeg možemo projektirati geotermalnu elektranu i kompletni projekt koji će biti sastavni dio tog velikog energetskog projekta. . Do sada smo ishodili za cijeli projekt oko 172 dozvole.

  • Što to točno znači?

Upravo smo pred koji dan dobili poziv na sastanak povjerenstva za odobrenje projekta razreda eksploatacije. To je sastanak na kojem će povjerenstvo nas kao investitore i direktora Bukotermala povjerenstvo ispitati za sam projekt razreda eksploatacije koji moramo obraniti i eventualno malo prilagoditi. Nakon odobrenja projekta, Ministarstvo gospodarstva bi sukladno zakonu o eksploataciji ugljikovodika trebalo nama ponuditi ugovor o eksploataciji.

  • Što to znači za vašu Općinu kao investitora?

To je biti vrh svih naših ulaganja i istraživanja te svega što smo do sada u tri godini napravili na ovom projektu.

  • Osnovna namjena geotermalne elektrane?

Sama toplina te vode, odnosno energije, koristit će se prije svega za proizvodnju električne energije.

  • Osim toga?

Ostatak topline, odnosno energije, koristit ćemo za grijanje staklenika za proizvodnju cvijeća i povrća pa i nekih drugih djelatnosti koje će biti zainteresirane.

Komentari