tribina o lepoglavskoj spojnici

eTV| Izgradnjom ''Lepoglavske spojnice'' brza pruga postaje glavni koridor za razvoj sjevera

Varaždinska županija i Savez za željeznicu zajednički su organizirale tribinu o ''Lepoglavskoj spojnici'' čijom će izgradnjom pruga Čakovec- Varaždin - Lepoglava - Zabok - Zagreb postati glavi koridor za razvoj sjevera...

Piše: eVaraždin

Objavljeno: 15.09.2020. 13:43

Zadnja izmjena: 15.09.2020. 13:43

Varaždinska županija i Savez za željeznicu zajednički su organizirale tribinu o ''Lepoglavskoj spojnici'' čijom će izgradnjom pruga Čakovec- Varaždin - Lepoglava - Zabok - Zagreb postati glavi koridor budućeg integriranog putničkog i intermodalnog teretnog prijevoza te prometna poveznica za gospodarski i društveni razvoj zagrebačke regije i sjeverne Hrvatske. 

Spajanje željezničke pruge R 106Zabok - Đurmanec i željezničke pruge L 201 Varaždin - Golubovec je vrlo zahtjeva projekt zbg vrlo nepovoljnog terena i zahtjeva značajan broj objekta, prvenstveno tunela.  Razrađuju se varijantna rješenja spoja željezničke pruge R106 ( dionica Zabok - Krapina) i L201 ( Varaždin - Golubovec), kao najzahtjevnije na cijelom projektu. Za sada je razrađeno više varijantnih rješenja s odvojkom u Sv. Križu Začretju i Krapini i spojem na postojeću prugu u Lepoglavi ili na dionici između Golubovca i Lepoglave. Riječ je o dionici duljine oko 22 km, s izuzetno teškim eksploatacijskim uvjetima, a prema sadašnjim saznanjima, preko 50 % trase bilo bi u tunelu ili na vijaduktu, dominantno u tunelu. Izrada studijske dokumentacije i idejnih rješenja očekuje se do ljeta 2021. 

 

Komentari