upisi u srednje škole

eTV - Jedna je škola apsolutni pobjednik upisa s povećanjem broja učenika za 60 posto

Župan Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije izrazio je zadovoljstvo upisima u srednje škole Varaždinske županije.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.07.2021. 13:18

Zadnja izmjena: 13.07.2021. 17:53

Foto: Dino Možek

Župan Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije izrazio je zadovoljstvo upisima u srednje škole Varaždinske županije.

Ove školske godine od ukupno 1713 učenika, osmi razred završilo 1707, od kojih je 1705 upisalo prvi razred srednje škole, dok se u srednje škole na području Varaždinske županije ukupno upisalo 1.837 učenika.

- Apsolutni pobjednik upisa, u odnosu na 2020. godinu, je Srednja Škola Arboretum Opeka Marčan koja je ostvarila povećanje broja učenika od 60 posto. To znači da su naša ulaganja u ovu školu i budući Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi prepoznata, opravdana i da daju rezultate, a uskoro očekujemo i početak radova. I dalje intenzivno vodimo brigu o deficitarnim zanimanjima, oživjeli smo mnoga te smo po broju upisanih u nekima predvodnici u državi. Sve se to uklapa u novi budući smjer razvoja strukovnog obrazovanja i jednog novog vala ulaganja u Županiji, obzirom da ćemo uskoro pokrenuti dva strukovna centra iz strojarstva i elektrotehnike – pojasnio je.

''Najviše je upisanih u gimnazije''

Pročelnik Miroslav Huđek rekao je kako je 66 posto učenika upisano u četverogodišnje programe, 29 u trogodišnje, a ostali u dvogodišnje i petogodišnje, dok je prema sektorima najviše upisanih u gimnazijske programe - njih 414. -Slijede programi sektora strojarstva gdje imamo 236 upisanih, zatim elektrotehnike s 180 upisanih i tako dalje do sektora tekstila i kože te geologije i rudarstva, gdje imamo po 35 upisanih – rekao je Huđek.

Istaknuo je i kako se pri upisu u srednju školu posebna briga vodi o deficitarnim zanimanjima. - Gledajući strukovne programe, kod nas se školuje čak 67% limara, 60% tapetara, 32% tokara te 33% galanterista od ukupnog broja u Hrvatskoj – pojasnio je pročelnik.

Kod Strojarske i prometne škole, Gospodarske škole, Medicinske škole, Prve gimnazije i Druge gimnazije Varaždin popunjena su sva upisna mjesta što znači da nema jesenskih upisnih mjesta te neće biti jesenskog roka.

 

Komentari