posjetili smo ih

eTV i Foto - Jeste li čuli za 'Štrukljec'? OPG Vrata Zagorja štruklama daje novo ruho i osvaja svjetske nagrade

Njihovi proizvodi - od srednjovjekovnih medenjaka do inovativnih štruklja s voćem i vrganjima osvajaju nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima...
Objavljeno: 04.10.2025. 08:26

Zadnja izmjena: 04.10.2025. 08:58

Foto: Lidija Filipović

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vrata Zagorja iz Radešića kod Brezničkog Huma, koje vodi Ružica Kišur Šafranec sa suprugom Josipom, u kratkom je vremenu postalo jedno od najprepoznatljivijih imena domaće gastronomije. Njihovi proizvodi - od srednjovjekovnih medenjaka do inovativnih štruklja s voćem i vrganjima osvajaju nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima.

Na svjetskom prvenstvu World Cup of Culinary and Pastry u Tunisu osvojili su dvije zlatne medalje, a Ružica Kišur Šafranec ponijela je i pehar šampiona svoje kategorije među natjecateljima iz četrdesetak zemalja. Ona je ove godine i kandidatkinja za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Na domaćem terenu jednako su uspješni - njihova štrudla proglašena je najboljom u Hrvatskoj na jubilarnom Štrudlafestu u Jaškovu. O početku stvaranja OPG-a Ružica se prisjeća upravo kroz uspomene na svoju obitelj i prve recepte koje je naslijedila.

- Tijesta volim i mijesnim oduvijek, od kad znam za sebe uz mamu. Ona je bila glavna i Velika učiteljica oko svih tajni i trikova. Logičan slijed je bio otvoriti nešto svoje i ponuditi potencijalnim kupcima nešto fin oi domaće. Krenuli smo s medenjacima po starom srednjovjekovnom receptu koji su razvijali redovnici u srednjoj Njemačkoj. S obzirom da sam po prirodi znatiželjna pokušala sam napraviti mali iskorak. Na kraju smo zajedno proizveli medenjak sa crnim vinom. Zanimljiva je i kombinacija medenjaka s crnim tartufom i jako dobro prolazi kombinacija tradicijskog medenjaka s drobljenim bučinim košticama – kaže vlasnica Ružica.

Štrukli u novom ruhu

Ono što ih danas čini posebno prepoznatljivima jest stalno eksperimentiranje s okusima i nadjevima za štrukle.

- Majka od supruge rekla je da su i oni imali šljive, ali nisu ih se sjetili staviti u štrukle. Mi sad pokušavamo staviti što više toga, osuvremeniti proizvodnju i ponudu. Od bazičnog slanog sira kojeg moramo imati odmah u 7 ujutro, imamo klasičnu bučnicu tj. kombinaciju sir i tikva. Bučnica je napravljena od kombinacije sira, tikve i maka, a već u 7 i 10 moramo imati za pojedine kupce i voćne kombinacije. Iznenadili smo se koliko dobro prolaze štrukli u kombinaciji jabuke i šljive. Kombinacija jabuke i grožđa je perfektna, lijepo miriše i jako dobro je prihvaćena.  – složili su se Ružica i Josip.

'Štrukljec' i kutak za kupce

Na kraju, Ružica naglašava kako je najvažnije ostati blizak ljudima i njihovim željama, što je i dovelo do otvaranja vlastite poslovnice na varaždinskoj Gradskoj tržnici.

- Tajne zapravo nema. Delikatno je u smislu da štrudla može puknuti ako se ne odredi dobar omjer, ali važno je da tijesto odmori. Što se tiče trgovine, najradije bih rekla da su tako tražili naši kupci i pitali zašto nemamo maloprodaju. Nama je zapravo bio cilj negdje napraviti jedan mali kutak da možemo proizvoditi.

Komentari