situacija se zahuktava

eTV intervju - Goran Kaniški: Na lokalnim izborima pojavit će se neka nova lica

'Dobili smo ukupno pet zastupnika, što nas je svrstalo u red onih izbornih jedinica gdje je HDZ ispunio sva svoja očekivanja', kaže Kaniški i najavljuje novosti za lokalne izbore...
Objavljeno: 07.06.2024. 08:09

Zadnja izmjena: 07.06.2024. 08:09

Foto: Boris Matijašec

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora, Goran Kaniški, inače načelnik Općine Gornji Kneginec, ušao je u Sabor te će svoj mandat dijeliti s gradonačelnikom Novog Marofa. Tim povodom se u našem eTV intervjuu osvrnuo na rezultate parlamentarnih izbora, na nadolazeće lokalne izbore, kao i na odobre za gospodarstvo, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za prostorno uređenje i graditeljstvo u koje je izabran, ali i na projekte na području općine Gornji Kneginec.

  • Osvrt na rezultate parlamentarnih izbora?

Rezultati parlamentarih izbora su, mogu slobodno reći, očekivani. Obzirom na sve mjere koje je Vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a provodila, poput niza pogodnosti za mlade do stvaranja uvjeta za rast plaća i svih onih benefita koji su se nakon toga stvorili u našem društvu.

  • Konkretno III. izborna jedinica?

U trećoj izborni jedinici očekivano smo ponovili najbolji rezultat do sada. Dobili smo ukupno pet zastupnika, što nas je svrstalo u red onih izbornih jedinica gdje je HDZ ispunio sva svoja očekivanja.

'Pojavit će se nova lica'

  • Oporba ponovno nije došla na vlast?

Oporba nije dobila ove izbore jer ponovno nisu imali jasno definiranu strategiju, a i na kraju krajeva nisu imali nekog legalnog vođa, osim naravno kršitelja Ustava, koji nije mogao biti kandidat. To se pokazalo ponovno pogubno za njih.

  • Očekivanja od lokalnih izbora?

Gledajući lokalne izbore mi očekujemo minimalno ponavljanje rezultata od prije tri godine. Tu će biti ponovno nekih novih lica u nekim općinama gdje HDZ do sada nije na vlasti, a u ovim općinama i gradovima gdje smo sada na vlasti očekujemo potvrđivanje mandata aktualnih načelnika i gradonačelnika.

'I dalje od porte'

  • Pred nama su EU izbori?

Smatram da je lista HDZ-a za predstojeće EU parlamentarne izbore koji se održavaju ove nedelje jako dobra. Tu su prije svega iskusni ljudi koji su već iskustili EU parlament, koji, slodno mogu reći, znaju doći i dalje od one porte u EU parlamentu te poznaju taj sistem i sustav.

  • Podijelili ste mandat s gradonačelnikom Jenkačem?

Kao kolege smo išli na ove izbore, i župan Stričak i Damir Habijan koji je tada bio aktualni ministar te je sad ponovno ministar. Isto tako, i kolega Jenkač i ja išli smo zajedno na izbore i tako smo odlučili da ćemo i do kraja raditi ovaj mandat zajedno, pa ćemo kolega Jenkač i ja podijeliti ovaj mandat popola u Saboru tako da možemo odrađivati one resore u kojima se vidimo i u kojima najbolje "plivamo".

'Na usluzi svima bez obzira na stranku'

  • U koje odbore ste odabrani?

Prioritetno Odbor za gospodarstvo , tu je i Odbor za prostorno planiranje koji je isto tako bitan za jedinicu lokalne samouprave jer utječe na sve što radimo kroz prostorne planove i da tu pokušam nešto olakšati JLS-ovima da kreiraju svoj javni prostor. I treći odbor je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je meni sa stajališta Općine Gornji Kneginec, ali i za županiju izuzetno bitan jer upravo će se u Knegincu graditi regionalni centar civilne zaštite s nizom hitnih službi. On se već projektira i nakon toga očekujemo realizaciju istog, on je u prvoj kvoti od četiri ili pet centara koji će se graditi na području Hrvatske.

  • Prioritet u Saboru?

Zastupati interese svih općina i gradova te Županije, tako da s kolegama već koordiniram nove projekte koje ću nastojati da se lakše provedu. Ja ću biti saborski zastupnik na usluzi svima bez obzira na političku stranku koja odnaša vlast u pojedinoj općini.

'Do kraja godine retail park'

  • Projekti u Gornjem Knegincu?

U našoj zoni najzvučnije što se sad radi je retail park, to je još jedan trgovački centar. On je u dosta visokoj fazi izgradnje, očekujemo da će do kraja ove godine biti otvoren i pušten na volju kupcima. Uz to, gradi se još šest objekata koji su većinom proizvodne namjene. To nam je posebno bitno da ne razvijamo samo trgovinu, nego i proizvodnju. I to će biti jedan zaokružen ciklus u toj zoni. Nakon toga Općini Kneginec ostaje još jedna slobodna parcela koju možemo ponuditi potencijalnim investitorima.

 

Komentari