jedinstvena građevina

eTV: Kapelica Sv. Duha u Prigorcu - pogledajte bajkovite prizore iz zraka!

Kapelica Svetog Duha je jedinstvena je sakralna građevina u našem kraju - i svojim položajem na visokom bregu i svojim drevnim podrijetlom.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.01.2019. 09:06

Zadnja izmjena: 07.01.2019. 13:53

Foto: Viktor Hranić

Kapelica Svetog Duha u Prigorcu u blizini Ivanca prvi se puta spominje u 17. stoljeću, no vjeruje se kako je nastala čak tri stoljeća ranije. Ona je jedinstvena je sakralna građevina u našem kraju - i svojim položajem na visokom bregu i svojim drevnim podrijetlom.

Prema jednoj legendi, izgrađena je na tom posebnom mjestu zato što je jedna golubica sletjela upravo na vrhu tog brda. Tadašnji su graditelji u golubici, kaže priča, vidjeli pojavu Svetoga Duha - koji se u takvom obliku spominje i u Novom zavjetu. Iako su planirali kapelicu smjestiti na drugi breg, graditelji su se onda ponukani ovim za njih božanskim znakom odlučili za sadašnje mjesto, s kojega kapelica dominira cijelim krajem i vidljiva je s raznih mjesta kilometrima uokolo. Naš fotograf Viktor Hranić htio vam je dočarati posebno lijepe prizore te je dronom snimio kapelicu i okoliš. Pogledajte!

 

Komentari