očuvanje flore i faune

eTV - Kreće izmuljivanje Trakošćanskog jezera, evo što to znači za posjetitelje

Posljednje izmuljivanje napravljeno je davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja Trakošćanskom jezeru ovim bi se pothvatom trebao vratiti stari sjaj. Dvorac će se za vrijeme radova moći normalno posjetiti, a ostat će otvorena i većina šetnica oko jezera...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.11.2021. 14:35

Zadnja izmjena: 29.11.2021. 15:47

Foto: Dino Možek

Danas je započelo pražnjenje vode iz jezera Trakošćan, a uskoro se kreće s izlovom ribe iz samog jezera, a sve u svrhu otklanjanja mulja i čišćenja dna jezera.

Posljednje izmuljivanje napravljeno je davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja Trakošćanskom jezeru ovim bi se pothvatom trebao vratiti stari sjaj. Dio ribe će se odstraniti, a dio premjestiti u obližnje bajere. Dvorac će se za vrijeme radova moći normalno posjetiti, a ostat će otvorena i većina šetnica oko jezera.

Samo izmuljivanje kreće na proljeće, a sve bi trebalo završiti u zimu sljedeće godine. Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda stoga je danas organizirao kratki obilazak kako bi se javnost upoznala s radovima na projektu.

- Za Općinu Bednja to je važno ne samo zbog turističkog aspekta već i radi očuvanja flore i faune. Moram se zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskim vodama i Varaždinskoj županiji koji su omogućili realizaciju ovoga projekta - rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Komentari