svečano otvorenje

eTV - Ludbreški LORI otvorio svoja vrata: 'Konačno smo to dočekali, jedini smo u Hrvatskoj'

Objavljeno: 02.04.2024. 14:38

Zadnja izmjena: 02.04.2024. 15:06

Foto: Lidija Filipović

Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području - LORI danas je otvorio svoja vrata, a njegov je cilj da nadopuni školski program te učenicima približi svijet znanosti i tehnologije na zanimljiv način.

Kako je tom prilikom rekao gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, uz Grad Ludbreg kao nositelja projekta, u njemu su kao partneri sudjelovali i OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, Varaždinska županija, First Scandinavia, Međimursko Veleučilište te OŠ Sveti Đurđ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.950.302,10 eura što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo. 

- Dočekali smo napokon i taj dan da smo otvorili LORI centar te sada zapravo započinjemo sa radom na ovom vrlo važnom projektu koji je za nas, kao Gradu, možda i presudne važnosti jer ćemo se na taj način pozicionirati kao grad kreativnosti, grad koji je jedini u Hrvatskoj ima Newton sobe i primjenjuje ovaj koncept norveškog obrazovanja  - rekao je Bilić.

'Zanimljiv i prilagodljiv način'

LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz čak devet STEM modula, odnosno one uključuju simulatore leta, geometrijske i matematičke izazove, programiranje robota, saznanja o očuvanju i prijenosu energije te biokemijskim procesima, zatim učenje o polimerima, zelenoj gradnji i 3D printanju, što je, kako je naglasio župan Anđelko Stričak, važno za tzv. "zanimanja budućnosti".

-  Sva ta oprema i svi ti objekti trebali bi biti na korist našim učenicima da na jedan zanimljiv i prilagodljiv način svladavaju gradivo - rekao je Stričak, dok je ravnateljica LORI-ja Željka Marković Bilić dodala kako očekuju odlične rezultate od LORI Centra.

Komentari