monumentalno djelo

eTV - Lupino dovršava Zmaja teškog pola tone, čeka ga neopisivo mjesto nedaleko od Varaždina

Naglašava kako nije želio imati dodira s kineskim pristupom ovom motivu, te je uporište pronalazio u tradiciji Štrigove, gdje je motiv zmaja zaštitnika oduvijek prisutan....
Objavljeno: 09.06.2024. 08:12

Zadnja izmjena: 09.06.2024. 08:29

Proslavljeni varaždinski umjetnik Stephan Lupino u hali tvornice NDK u Štrigovi dovršava skulpturu zmaja tešku pola tone, te se trenutno razmatra kako će se ista dopremiti u obližnji Zmajev vrt na Železnoj gori, kojem je skulptura namijenjena. Riječ je o monumentalnom djelu, prvom takve vrste u njegovom opusu, a dolazi nakon što je u Zmajevom vrtu već prisutan sa skulpturom Plesačica.

Umjetnik kaže kako se radi o "pitomom Zmaju" s obzirom na prostor kojem je namijenjena, međutim ubrzo kreće u izradu apokaliptičnog Zmaja. Naglašava kako nije želio imati dodira s kineskim pristupom ovom motivu, te je uporište pronalazio u tradiciji Štrigove, gdje je motiv zmaja zaštitnika oduvijek prisutan. Skulptura će biti predstavljena 6. srpnja, kada se u Zmajevom vrstu održava koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti glazbenici iz opere u Kölnu. O skulpturi za eTV prilog uz umjetnika govore: Nikola Kolmanić, direktor tvrtke NDK, i Kristijan Valkaj, autor i voditelj Zmajevog vrta.

 

Komentari