izbori 2024.

eTV - Matija Posavec: 'Brza željeznica se može financirati iz EU fondova'

Objavljeno: 14.04.2024. 12:13

Zadnja izmjena: 15.04.2024. 22:03

Izbori 2024.

Razvoj željezničke infrastrukture u Hrvatskoj je ključan za razvoj smatra Matija Posavec, predsjednik Nezavisne platforme Sjever. Nedavno je u našoj emisiji istaknuo načine osiguranja bržeg razvoja i financijskih aspekata modernizacije željeznica.

Naime, ističe kako rješenja za financiranje takvog projekta ima, a to su, prema njegovim riječima, europski fondovi.

- Europski fondovi u sto posto zato jer je željeznica ekološki i održiv prijevoz koji EU i danas i jučer i bit će to još narednih 10 godina sigurno tako itekako potencira. Austrijske regije, njemačke regije, poljske regije koje su izgradile brze željeznice i nabavile brze vlakove su to činile preko europskih fondova, prema tome to može i Hrvatska. Ja ne vjerujem da ako netko tko veli: mi hoćemo imati mrežu brzih željeznica, radi gospodarskog razvoja, radi povezivanja sa zemljama EU, da će netko reći da to se neće napraviti - naglasio je Posavec.

Čak i u nedostatku europskih fondova, Posavec smatra da bi izgradnja mreže brzih željeznica trebala biti prioritet, čak i po cijeni zaduživanja. Naglasio je da izgradnja željezničke infrastrukture ne mora biti megalomanski projekt, već da se može postići elektrifikacijom postojećih pruga, izgradnjom dodatnih kolosijeka i stvaranjem uvjeta za brz i učinkovit prijevoz putnika i tereta.

 

Komentari