kupujmo domaće

eTV: MINISTAR TOLUŠIĆ U VARAŽDINU 'Kad bi svi bili kao Koka, salmonele ne bi bilo!'

Objavljeno: 07.12.2016. 13:44

Zadnja izmjena: 07.12.2016. 14:20

Foto: Petra Mlinarić

Danas je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić posjetio farme peradi u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te je između ostalog posjetio i Industriju mesa Koka d.d. u Varaždinu, gdje smo ga i zatekli.

Tom prilikom, ministar je uz vlasnika grupacije Vindija, Dragutina Drka, saborskog zastupnika Josipa Križanića i predsjednika uprave Koke, Stjepana Sabljaka obišao najnoviji i najmoderniji pogon tvrtke za pripremu mesa.

Ministar je pri tom pohvalio sistem kontroliranja same prerade mesa u Koki d.d., ali također i radi usporedbe najavio posjet tvornicama iz kojeg se meso uvozi u Hrvatsku.

-Kad bi svi pogoni mesa koje dolazi u Hrvatsku, bili ovakvi, uopće ne bi pričali o salmoneli. - rekao je ministar Tolušić.

Ministar je pritom napomenuo kako je u tijeku kontrola mlijeka, a uskoro se očekuje kontrola voća i povrća, te se preporuča građanima da kupuju domaće proizvode koji su kvalitetni.

- Nisam protiv uvoza, ali sam protiv uvoza onih proizvoda koji su nekvalitetni i nisu zdravstveno ispravni što se pokazalo u zadnjih nekoliko tjedana u vrlo velikom broju. I sami želimo da hrvatski građani jedu zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu, a to je moguće s hrvatskim proizvodima. - rekao je ministar.

Slučaj Arkod

Također se osvrnuo i na slučaj Arkod i napomenuo kako su obrađene površine svih onih koji su se prijavili u Arkod temeljem izjava da su korisnici zemljišta bez znanja vlasnika, odnosno temeljem izjava dva svjedoka.

- Utvrđeno je nekoliko slučajeva nepravilnosti i svi oni će biti ispisani iz Arkoda te neće dobiti poticaje za aktualnu godinu, a primjereno ćemo ih i kazniti da ne bude poticaja i u idućoj godini. - rekao je ministar.

Vlasnike grupacije Vindija, Dragutin Drk je istaknuo kako je trenutno 4192 ljudi zaposleno u grupi Vindija, od čega u Koki radi njih 1800.

Vezano uz nedavne slučajeve salmonele, Drk je istaknuo kako se radi o ljudskoj hrani, kontrole su maksimalno potrebne, a Koka ih kontinuirano provodi. 

Koka izvozi 77% proizvoda

Stjepan Sabljak, direktor Koke vjeruje kako će domaći potrošači prepoznati domaće proizvode, te koliko je ispravna i kvalitetna hrvatska hrana.

Prema riječima direktora, Koka trenutno izvozi oko 77% proizvoda, a iako je ulaskom Hrvatske u EU dio tržišta izgubljen, tvrtka se okrenula najbližim državama i Europi.

Također, Sabljak je posebno istaknuo kako bi Hrvatska mogla biti samodostatna u preradarstvu, pilećem mesu i konzumnim jajima, ali tu su trgovci i potrošači koji odlučuju.

- Mi držimo do kvalitete, više od sto tisuća analiza kvalitete na godišnjoj razini, 55 godina iskustva. Na taj način radimo i dokazujemo tržištu naš proizvod.  - rekao je Sabljak.

 

 

 

Komentari