evo podataka

eTV - 'Naša županija pri vrhu procijepljenosti protiv HPV-a, rezultati još neće biti vidljivi'

Objavljeno: 05.03.2024. 12:39

Zadnja izmjena: 05.03.2024. 12:42

Foto: Ilustracija/Arhiva

Kao što smo nedavno objavili, Varaždinska županija pri hrvatskom je vrhu po procijepljenosti protiv HPV-a, uz susjednu Krapinsko-zagorsku, vidljivo je iz podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

To su rezultati javno-zdravstvene i edukativne kampanje 'Budi mRAK roditelj', a navedenu dobru statistiku danas je u našem studiju istaknula i epidemiologinja Katica Čusek Adamić. Prema podacima, postotak procijepljenosti s barem jednom dozom je u našoj županiji iznad 70 posto.

- To je dugogodišnji rezultat i zbilja imamo postotak koji premašuje 70 posto. Naše ambulante i školske medicine prešle su 80 posto obuhvata cijepljenja za djecu koja su polaznici osmih razreda. Konačan cilj je dobiti postotak od 90 posto obuhvata jer bi time stavili pod nadzor pojavnost karcinoma cerviksa kod žena. Ti rezultati naravno neće biti vidljivi sada, odmah po cijepljenju. To su rezultati koje možemo što se tiče karcinoma mjeriti za 10 do 15 godina. To je pokazatelj kako je posao Zavoda neprimjetan i tih, a rezultati se dobivaju tek nakon desetljeća našeg upornog rada – zaključila je.

 

Komentari