Gradski muzej

eTV - Hoće li Stari grad zbog obnove dio godine biti zatvoren? Evo odgovora

Objavljeno: 25.02.2024. 08:24

Zadnja izmjena: 25.02.2024. 09:01

Foto: TZ Varaždinske županije

Gradski muzej Varaždin iduće godine slavi 100. obljetnicu postojanja, a ona dolazi istovremeno s radovima koji se odvijaju na tvrđavi Stari grad. Kako će se obilježiti okrugla obljetnica i kako će se uklopiti s obnovom, otkrio nam je ravnatelj Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini.

Iako je zgrada Starog grada u obnovi, za veliku obljetnicu muzeja pripremaju se brojne izložbe, a ravnatelj Morandini spomenuo je i važnost sastavnog dijela kompleksa Starog grada, konkretnije nekadašnje zgrade Državnog arhiva.

- Ja se nadam da nam i posjetitelji i Varaždinci neće zamjeriti što će vjerojatno jedan dio godine Stari grad biti zatvoren, ali to sve samo u dobroj vjeri da će biti još bolji nakon obnove. Pripremamo brojne izložbe i ja se nadam da kroz čitav niz događanja će čitav grad disati i živjeti kao jedno. Moramo još i spomenuti u tim prostorima i žitnicu koja je sastavi dio kompleksa Starog grada. Prije nekoliko godina iselio se Državni arhiv i nažalost nakon arheoloških istraživanja, odnosno konzervatorskih istraživanja samog objekta koji je izuzetno zanimljiv, vrlo star, dalje se nije odmaknulo. Stoga mi je veliko zadovoljstvo da ove godine počinjemo sređivati dokumentaciju i da se prvo ide na rješenje uređenja tog prostora. To sve neće biti za 100. obljetnicu Gradskog muzeja, ali 105. ja potpišem odmah, brzo će doći, brzo nam vrijeme ide - rekao je.

'Čuvamo 200 tisuća predmeta'

Stota objetnica muzeja neće se obilježavati na dan 16. studenog kad je muzej osnovan, već će čitava godina u Varaždinu biti u znaku obljetnice.

- Stota obljetnica je velika i značajna zato jer nema tako puno muzeja, čak ni u Europi, a niti u Hrvatskoj, koji imaju takvo bogatstvo. Mi smo se ovih stotinjak godina proširili na brojne zbirke i danas čuvamo gotovo 200 tisuća predmeta koji su neki od izuzetnog, od europskog značaja, neki naravno od lokalnog i nacionalnog. Stoga se nadam da ćemo dio te građe prezentirati i sensibilizirati i Varaždince, ali i turiste i posjetitelje da nas posjete i da s nama uživaju u tome što smo ne naslijedili, nego što čuvamo za našu djecu - dodao je.

Komentari