ukidanje prireza

eTV - Novoselec: Prirez plaćaju bogati, a ovo što traži država baka sa socijalnom pomoći

Objavljeno: 31.05.2023. 09:08

Zadnja izmjena: 31.05.2023. 09:08

Novom poreznom reformom koju je najavila Vlada Republike Hrvatske trebao bi se ukinuti prirez, ali bi se istodobno lokalnim jedinicama ostavila mogućnost da same određuju stopu poreza na dohodak. Tema je to na koju se osvrnuo i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Kako je rekao u nedavnom eTV studiju, zbog ukidanja prireza Općina će izgubiti 520 tisuća kuna, a trenutno ima kreditno zaduženje u visini od 2 milijuna kuna koje je uzela za asfaltiranje prometnica nakon aglomeracije. Dodaje kako ukidanjem prireza za Općinu neće biti velikih financijskih problema, no to smanjuje kreditnu sposobnost. Boji se i kako će odluka utjecati na povlačenje sredstava iz EU Fondova.

- Traže da povisimo porez na osobni dohodak ili da povećamo komunalnu naknadu. To nećemo napraviti, nismo toliko naivni. Prirez su plaćali samo bogati. Ovi koji su bili na minimalcu prirez nisu plaćali. Da mi sada povisimo komunalnu naknadu, baka s 500 kuna socijalne pomoći će plaćati isto kao i netko s 20 tisuća kuna. To nije fer, vjerujem da će Vlada pronaći neka rješenja. Mi načelnici sa Sjeverozapada smo jako dobro koristili ta sredstva i prireze, to je nekad bila obaveza jer u suprotnom nismo mogli dobiti sredstva. Onda smo bili primorani da uvedemo prirez, a sada nam je taj neki dio uskraćen, ali budemo našli rješenje - rekao je Novoselec.

Komentari