regionalni centar kompetencija

eTV - Obišli smo radove na dvorcu Opeka: 'U ovaj će lokalitet biti uloženo oko 150 milijuna kuna'

Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta “Rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” koji je vrijedan nešto preko 43 milijuna kuna.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.01.2022. 12:29

Zadnja izmjena: 11.01.2022. 18:46

Foto: Fran Bijelić/ Video: Luka Šalamun

Radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka u punom su jeku nakon što je zdanje izgrađeno u 17. stoljeću propadalo više od 50 godina. 

Odvijaju se u sklopu EU projekta “Rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” koji je vrijedan nešto preko 43 milijuna kuna. Skoro 30 milijuna kuna sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok razliku sufinancira Varaždinska županija kao osnivač škole.

- Radovi su danas na jednoj visokoj razini i trebali bi završiti u sljedećih godinu, godinu i pol. Bitno je i naglasiti kako će se na programski dio dodatno investirati 49 milijuna kuna, a to je čak daleko bitnije da se educiraju i učitelji i svi polaznici ovog objekta. Uz te dvije investicije, treći dio je u pripremi, a to je revitalizacija Arboretuma koja bi prema procijeni iznosila 58 milijuna kuna - rekao je župan Anđelko Stričak i naglasio kako će sljedećih godina u Vinicu na ovaj lokalitet biti investirano oko 150 milijuna kuna.

''Ponosan sam''

- Posebno se moram zahvaliti ekipi iz Srednje škole 'Arboretum Opeka' Marčan koji danonoćno rade na tom projektu i projektnom timu koji osmišljava kako će ovaj dvorac biti dalje u funkciji. Ponosan sam što sam kao načelnik danas ovdje i nadam se da ćemo za dvije godine piti kavu gore u restoranu i biti ponosni što smo napravili nešto veliko u Vinici - rekao je načelnik Branimir Štimec.

Što će se raditi?

U dvorcu će biti smještajni kapaciteti s 50 kreveta za učenike iz drugih dijelova Hrvatske, za predavače i pedagoško osoblje. U njemu će se nalaziti genetska baza sjemenja, laboratorij za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala te kakvoće biljnih ulja, vina, meda, tla, zatim centar za floristiku, učionica i praktikum za dendrologiju i dizajniranje vrtova, vinski praktikum i drugo.

 

Komentari