Turističko odredište

eTV - Od mlinarenja i skelarenja do prvog Healthness resorta u Europi, 30-ak minuta od Varaždina

Objavljeno: 26.06.2024. 10:56

Zadnja izmjena: 26.06.2024. 10:56

Foto: Lidija Filipović/Terme Sveti Martin

Mjesto Žabnik, u sastavu Općine Sveti Martin na Muri, najsjevernija je točka Republike Hrvatske, a sama Općina u sebi krije i jedne od najpoznatijih turističkih sadržaja na ovom području – Mlin na Muri i Skelarsku kuću. Za razvoj Općine zapravo su zaslužne Terme Sveti Martin koje i direktor Turističke zajednice Općine David Novinščak i načelnik Martin Srša u intervju za eTV nazivaju 'generatorom turizma'.

Prosjećno trajanje boravka turista u Općini Sveti Martin na Muri jest tri dana, a ponudom turističkih sadržaja nastoji se goste zadržati što duže.

- Rado pokazujemo jedini plovni mlin na ovim područjima. To je mlin koji datira iz 19. stoljeća. Osim toga imamo i etnografsku zbirku koja se nalazi na katu Mlinarske kuće, vožnju skelom po rijeci Muri, labirint ljubavi i pozitivne energije gdje se možete napuniti ili pozitivnom energijom ili ljubavlju. Dovoljno je da napravite jedan ili dva kruga po tom labirintu. Hodajući šetnicom doći ćete i do Skelarske kuće koja u funkciji interpretacijskog i ugostiteljskog objekta, a priča nešto više o samom skelarenju kao djelatnosti – kazao je direktor Novinšćak.

'Mala butik destinacija'

Mlin na Muri i Skelarska kuća omiljeno su mjesto vikendom za lokalno stanovništvo, a ni turistima nisu strane lokacije.

- Mi smo mala butik destinacija koja razvija specifičan turizam sa manje turista. Nama zapravo i nije cilj da imamo veliki broj turista nego da imamo kvalitetne turiste koji mogu koristiti ove sadržaje i koji će se u suživotu sa našim mještanima osjećati ugodno i lijepo – nadovezao se načelnik Srša.

'Terme Sveti Martin kao generator turizma' 

Čak 95 posto noćenja na području Općine ostvaruje se u nadaleko poznatoj lokaciji – Terme Sveti Martin.

- Terme Sveti Martin svakako su generator turizma na području, ne samo Županije već i cijele regije. Ako gledamo područje Svetog Martina na Muri, 95 posto noćenja ostvaruju Terme. Imamo i kuće za odmor, apartmane, galmping i kamp. Ovim područjem godišnje prođe čak i do 50 tisuća turista, što jednodnevnih, što višednevnih.

'Bez Termi Općina bi izgledala drugačije'

Načelnik Srša ističe kako se upravu u svrhu zadržavanja gostiju planira i nova biciklistička ruta, a za svoju Općinu stoga voli kazati da je i sportska destinacija.

- Mi smo i sportska destinacija. K nama na pripreme dolaze mnogi nogometaši i sportski klubovi. Rekao bih da je gospodarska zona generator gospodarstva, a Terme su generator razvoja turizma u Općini i definitivno da bi bez Termi ova Općina izgledala drugačije.

Ovo pokazuju podaci

Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri je prema podacima eVisitora prošle godine ostvarila 147 tisuća noćenja, što je 66 posto udjela u ukupnom broju noćenja u županiji. Dakle, ovo područje generira čak dvije trećine (2/3) ukupnog broja noćenja i turizma u županiji. Usporedbe radi, Varaždinske Toplice, prema podacima Državnog zavoda za statistiku ostvarile su tijekom 2023. godine 60 tisuća noćenja. U kontekstu županije ta brojka čini oko 24,5 posto ukupnog broja noćenja. Minerva i Varaždinske Toplice tako trenutno generiraju i manje od jedne trećine u Varaždinskoj županiji, a što se namjerava promjeniti intenzivnim ulaganjem koje upravo ovog ljeta počinje, kad će se cijela Minerva obnoviti na temelju nedavno završenog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a. Za temeljnu obnovu Minerve odobreno je čak 17,2 milijuna eura. 

 

Komentari