prednosti područja

eTV - Održan stručni skup: Zašto bi se Ivanščica trebala proglasiti parkom prirode?

Na teritoriju Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske gore i Ravne gore raste više od 1.200 biljnih, što je oko 20% od ukupnih biljnih vrsta u Hrvatskoj, te 20 endemskih životinjskih vrsta, a važna je i georaznolikost područja.
Objavljeno: 26.10.2021. 11:02

Zadnja izmjena: 26.10.2021. 11:12

Foto: Luka Šalamun

U Varaždinskoj županiji je održan znanstveno-stručni skup "Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora i Ravna gora - park prirode Republike Hrvatske" na kojem se govorilo o razlozima i koristima proglašenja tog prostora parkom prirode.

Naime, saborski zastupnik Damir Habijan se u Hrvatskom saboru početkom ove godine zalagao za proglašenje tog područja zaštićenim parkom prirode uz argument kako na sjeverozapadu Hrvatske nema nijednog nacionalnog parka ni parka prirode. Na tom teritoriju veličine 63.000 hektara raste više od 1.200 biljnih, što je oko 20% od ukupnih biljnih vrsta u Hrvatskoj, te 20 endemskih životinjskih vrsta, a važna je i georaznolikost područja poput geoloških, paleontoloških, hidromorfoloških te mineroloških lokaliteta. 

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je kako Varaždinska županija u potpunosti podupire tu inicijativu. - Drago nam je da možemo biti domaćini znanstveno-stručnog skupa. Živimo u prekrasnom bogatom bioraznolikom kraju, a naš je cilj očuvati raznolikost i prenijeti ju na buduće generacije. Vjerujemo da će se kao rezultat ovog skupa donijeti zaključci u cilju kako bi to područje postalo 13. zaštićeni park u Hrvatskoj - rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec

Saborski zastupnik Damir Habijan rekao je kako se nada da će se do 2024. godine to područje proglasiti parkom prirode. - U nadolazećem periodu trebamo komunicirati prvenstveno s ljudima s tog područja da im se objasni koji su benefiti upravo za njih kako bi se spriječila skepsa. Svakako ima puno više koristi nego što će biti eventualnih ograničenja. Moj je cilj da do kraja mog saborskog mandata dobijemo prvi park prirode na ovom području. Ovo je veliki turistički potencijal, kao i potencijal za plasman poljoprivrednih proizvoda s tog područja - rekao je Habijan.

Komentari