centralni operacijski blok

eTV - Kreće izgradnja još jednog mega bolničkog objekta vrijednog 405,5 milijuna kuna

Na 12.000 m2 uključuje jedinicu  intenzivnog liječenja, središnju sterilizaciju, RTG odjel, Odjel za transfuzijsku medicinu te Medicinsko-biokemijski laboratorij...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.04.2021. 12:22

Zadnja izmjena: 01.04.2021. 20:00

Foto: Dino Možek / Video: Luka Šalamun

Županijski projekt, državna podrška i bespovratna sredstva EU rezultirat će izgradnjom Centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice ukupno vrijednog 405,5 milijuna kuna, kojeg je župan Radimir Čačić nazvao srcem bolnice.

Sažetak je to danas održane konferencije za medije na kojoj je najavljenja izgradnja objekta koji se s pravom smatra "ogromnim" - kako je i više puta danas rečeno, jer na 12.000 m2 uključuje jedinicu  intenzivnog liječenja, središnju sterilizaciju, RTG odjel, Odjel za transfuzijsku medicinu te Medicinsko-biokemijski laboratorij. 

Čačić: Povijesni županijski projekt

- Sa zahvalnošću i ponosom možemo potvrditi jučer objavljenu vijest u medijima da je projekt izgradnje i opremanja centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin uvršten u prijedlog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji Vlada Republike Hrvatske, prije slanja na suglasnost Europskoj komisiji, daje na javni uvid. Ovo je povijesni projekt, ne samo u zdravstvu, nego i općenito najveći projekt u Varaždinskoj županiji. Vrijedan je više od 405 milijuna kuna, od čega se polovica odnosi na samu izgradnju, a čak 200 milijuna kuna na nabavu najmodernije medicinske opreme. Sve to u potpunosti će se financirati iz sredstava Europske unije, uključivo i povrat naših dosad uloženih sredstava – istaknuo je župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare.

Stričak: Pomoć i podrška Vlade

- Danas šaljemo kratku i jasnu poruku: uz pomoć i podršku aktualne Vlade RH izgradit ćemo i zgradu centralnog operacijskog bloka s pratećim sadržajima. Ne treba posebno naglašavati koliko će time biti podignuta kvaliteta cijelog zdravstvenog sustava u županiji. Unatrag 15-ak godina govorilo se o brojnim projektima, investicijama, potrebama za izgradnjom i opremanjem novih i suvremenih bolničkih zgrada, kao i škola, vrtića, prometnica. Međutim, tek u ovom mandatu aktualne županijske većine pristupilo se realizaciji svih tih projekata. Cilj svih investicija u zdravstvu jest osigurati bolju zdravstvenu skrb i povećati zadovoljstvo pacijenata, ali i zdravstvenih radnika, koji će u boljim uvjetima zasigurno lakše obavljati svoj važan i zahtjevan posao – rekao je saborski zastupnik Anđelko Stričak. 

Gdje će biti smješten?

Novi objekt će biti bruto površine 12.000 kvadrata, a nalazit će se između zgrada Kirurgije, Neurologije, Ginekologije i Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Sa svim tim zgradama, kao i s Internom bit će povezan toplim hodnicima. 

Komentari