Članovi Udruge „Petrajski kurenti“ posjetili su danas, na Fašnik, Županijsku palaču gdje su u atriju predstavili svojeatraktivne pokladne maske i običaje.

Kurenti prema predaji svojom zvonjavom i plesom tjeraju zle duhove i zimu, a ljudima donose dobro i sreću. Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin pozdravio je kurente te je tom prigodom naglasio kako je lijepo da se jedna skupina ljudi organizirala i da na jedan zanimljiv i atraktivan način daje doprinos kulturnom te društvenom životu svoje općine.- Kurenti čuvaju lijepe fašničke običaje i tradiciju ovoga kraja te su i svojevrsna atrakcija, poglavitio kada nastupaju van Općine Petrijanec, ali i Varaždinske županije – rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako Županija podržava rad i aktivnosti same Udruge.

Predsjednik Udruge Miljenko Leskovar zahvalio se zamjeniku župana na dobrodošlici te naznačio kako udruga broji 34 člana, a sama ideja je potekla još šezdesetih godina prošloga stoljeća i to inicijativom i zalaganjem tadašnjih učiteljica koje su radile u Osnovnoj školi u Petrijancu.

 

Komentari

05.03.2019. 15:10h Zadnja izmjena: 05.03.2019. 15:18