kod kapelice

eTV - U Podrutama obilježena 30. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice - Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne su 7. siječnja 1992. godine poginuli u raketnom napadu JNA...
Objavljeno: 07.01.2022. 14:42

Zadnja izmjena: 08.01.2022. 07:26

Foto: Luka Šalamun

Kod kapelice u Podrutama u blizini Novog Marofa danas je održano svečano obilježavanje 30. obljetnice pada petorice članova Promatračke misije Europske zajednice.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice - Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne su 7. siječnja 1992. godine poginuli u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim se petorica članova mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku. 

Svečanom obilježavanju, kao što smo jučer najavili, trebao je prisustvovati i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, no u njegovo je ime prisustvovao njegov izaslanik Dragan Lozančić. 

'Trebala bi se uključiti i EU'

Gradonačelnik Grad Novi Marof Siniša Jenkač je rekao kako je prošlo 30 godina od "ovog gnjusnog zločina". - Svi mi nešto mlađi sjećamo se tog događaja, ali mislim da svi stanovnici Novog Marofa i čitavog ovog kraja sjećaju se gdje su bili, što su radili kada se ovaj zločin dogodio. On ne samo da je utkan u sjećanja stanovnika ovoga kraja, nego i u čitavu Republiku Hrvatsku i dio je povijesti priznavanja Republike Hrvatske - rekao je Jenkač.

Govor je na obilježavanju održao i župan Anđelko Stričak. - U svijetu je sve više kriznih situacija pa stoga smatram, da osim nas koji svake godine obilježavamo ovaj zločinački napad na promatrače Europske misije, da bi bilo dobro i poželjno u to uključe i tijela Europske unije - rekao je Stričak.

Osim gradonačelnika, župana i izaslanika predsjednika, obilježavanju je, između ostalih, prisustvovala i izaslanica veleposlanika Francuske Republike u RH potpukovnica Florence Skrlj, prvi tajnik pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u RH Ilario Schettino i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Komentari