potpore

eTV - Varaždinska županija ove godine za poljoprivrednike izdvaja 4,6 milijuna kuna

Natječaj za potpore u poljoprivredi je vrijedan 4,6 milijuna kuna, a isti je iznos za takav natječaj bio planiran i prošle godine. Dodatno, za udruge pčelara predviđeno je 200 tisuća kuna te još 200 tisuća za Županijski lovački savez, a natječaj će biti otvoren, kako je rekao župan Anđelko Stričak do utroška sredstava...
Objavljeno: 11.03.2022. 12:04

Zadnja izmjena: 11.03.2022. 13:25

Foto: Luka Šalamun

Za direktnu potporu poljoprivrednicima u proračunu Varaždinske županije je ove godine osigurano 4,6 milijuna kuna putem 12 mjera za koje će se poljoprivrednici i ove godine moći prijaviti na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi.

Natječaj za potpore u poljoprivredi je vrijedan 4,6 milijuna kuna, a isti je iznos za takav natječaj bio planiran i prošle godine. Dodatno, za udruge pčelara predviđeno je 200 tisuća kuna te još 200 tisuća za Županijski lovački savez, a natječaj će biti otvoren, kako je rekao župan Anđelko Stričak do utroška sredstava. Dodao je kako su prošle godine natječaj ostavili otvoren do prosinca jer se javilo više zainteresiranih te su prvi puta u povijesti Županije iznosi potpore premašili 5 milijuna kuna, a 900 korisnika je koristilo potpore.

- Koliko je poljoprivreda bitna najbolje govore ovi nemili događaji poput trenutne krzine situacije u Ukrajini. Već se sada procjenjuje da će cijene hrane i energenata rasti tako da je bitno da mi imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Rad u poljoprivredi nije lagan, a nakon teškog rada slijede i dobri rezultati. Upravo zato smatram da naši proizvođači imaju odlične rezultate i gdjegod da se pojave, osvajaju medalje - rekao je Stričak. 

'Kopiramo europska iskustva' 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu prirode Dragutin Vincek dodao je kako Varaždinska županija od 2015. godine ima propisanih 14 mjera, od kojih jedino učestalo ne koriste poptore za elementarne nepogode i očuvanje biološke raznolikosti. - Želim naglasiti tu dugoročnost i Skupština je prihvatila program koji će se provoditi na isti način do 2027. Kopirali smo europska iskustva i ljudi unaprijed znaju što mogu očekivati - rekao je.

Na predstavljanju poziva bio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović koji je rekao kako i Općina Vidovec pomaže poljoprivrednicima, za koje su iz proračuna u posljednje četiri godine izdvojili tri milijuna kuna, a ove godine planiraju izdvojiti 700 tisuća kuna.

Komentari