pogled u budućnost

eTV - Posebne terme kakve ima Njemačka mogla bi dobiti jedna naša općina, pogledajte fotografije

Objavljeno: 31.05.2024. 00:00

Zadnja izmjena: 05.06.2024. 19:51

Foto: 'Carracalla Therme'/Lidija Filipović

Buduća geotermalna elektrana u Malom Bukovcu je pred dobivanjem ugovara za eksploataciju, a sama elektrana, osim za proizvodnju električne energije, ima više potencijala, istaknuo je za eTV načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković s kojim smo ovih dana obišli bušotine na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak.

U početnoj fazi projekta, naglašava Marković, energija će se usmjeriti za grijanje staklenika za proizvodnju povrća i cvijeća čija bi se proizvodnja na taj način, prema njegovima riječima, digla na znatno viši nivo. U zadnjoj fazi cijelog projekta tvrtke Bukotermal, koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, geotermalna voda mogla bi predstavljati mogućnost i za veliki razvoj turizma. O istom Marković kaže slijedeće:

- Geotermalna voda, ova iz Lunjkovca, već je ispitana na balneološka svojstva i ima iznimna balneološka svojstva. Vrlo su slična onima iz Baden- Badena u Njemačkoj. U dugoročnijem razdoblju planirat ćemo možda i korištenje geotermalne topline, a i same vode u balneloške svrhe i turističke, ali to će sve ovisiti o situaciji na turističkom tržištu.

'Caracalla Therme' u njemačkom gradu Baden-Badenu

Geotermalna voda u Lunjkovcu za prirodno liječenje

Balneloška svojstva, prema podacima Hrvatske enciklopedije, označavaju svojstva koja su pogodna metodama liječenja pomoću prirodnih mineralnih voda i muljeva. Takav potencijal vode iskoristio se u prethodno spomenutom njemačkom gradu Baden-Badenu. Naime, u tom gradu izgrađene su 'Caracalla Therme' upravo na geotermalnom izvoru čija voda se sastoji od više od tri tisuće minerala, stoji na njihovim stranicama. Također, kako pišu, termalna voda poput one u Baden-Badenu iznimno je rijetka.

'Caracalla Therme' iznutra

Potencijal za razvoj Općine, Županije i Sjevera Hrvatske

Prema navedenom, ukoliko se izvor u Malom Bukovcu uspije iskoristiti na sličan način i razviti potencijalno u prepoznatljive i posebne terme, zasigurno će značajno utjecati na razvoj turizma na području Općine, Županije, a onda i cijelog Sjevera Hrvatske. U nastavku pogledajte i nekoliko fotografija spomenutih 'Caracalla Therma' kakve bi u budućnosti mogle biti i na našim prostorima.

'Caracalla Therme' iznutra

Komentari