javni poziv

eTV - Za potpore u turizmu Varaždinska županija ove godine izdvaja više od 170 tisuća eura

Ove godine je naglasak na razvoju agroturizma, razvoju izletišta, kušaonica i slično...
Objavljeno: 21.02.2024. 12:28

Zadnja izmjena: 21.02.2024. 13:04

Foto: Boris Matijašec

Varaždinska županija danas je najavila kako se raspisuje Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024. godini.

Ove godine je naglasak na razvoju agroturizma, razvoju izletišta, kušaonica i slično, a Varaždinska županija će sufinancirati do 50 posto prihvatljivih troškova. Javiti se mogu se fizičke i pravne osobe koja već imaju registriranu turističku, odnosno poljoprivrednu djelatnost, ali i poduzetnici početnici koji tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti. Novost ovogodišnjeg Javnog poziva je posebna mjera za vlasnike tradicijskih kuća.

- Javni poziv će biti objavljen danas na mrežnim stranicama županije i bit će otvoren do 8. ožujka ove godine. Ukupna sredstva koje su osigurana u proračunu Županije su 172.540 eura - istaknuo je pročelnik Darko Majhen dodavši kako će se potpore dodjeljivati kroz pet različitih mjera sufinanciranja s određenim uvjetima, a detalje možete pročitati ovdje.

'Broj kuća za odmor raste'

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako se turizam posljednjih godina razvija u dobrom smjeru.

- Prije kojih šest-sedam godina na području Varaždinske županije bilo je oko 16 kuća za odmor, danas ih je 170. Prije kojih pet-šest godina osam općina s područja Varaždinske županije nije imalo nikakav turistički sadržaj. Danas nema ni jedne da nema. Prošla godina nam je bila rekordna: 103 tisuće dolazaka, 246 tisuća noćenja. Odnosno za 25 tisuća noćenja prešli smo susjednu Međimursku županiju – rekao je Stričak.

'Pravi bum na kontinentu'

O turističkom potencijalu kontinentalnog dijela Hrvatske pa tako i naše županije govorio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

- Kuće za odmor su se pokazali kao pravi bum ovdje kod nas na kontinentu. Kuće za odmor u našoj županiji su u ukupnom zbroju pa gotovo 18% smještenih kapaciteta. Kad govorimo o brojkama to je nekakvih 730 kreveta pa možemo reći to je jedan krasan nadomjestak za jedan lijepi hotel koji nam nedostaje – zaključio je Mališ.

 

Komentari