novi zakon

eTV - Predsjednica županijskog SDP-a: Želimo besplatan i dostupan vrtić za sve

Antolić Vupora osvrnula se na novi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, zbog čega se ponovno aktualizirala tema nedovoljnog broja mjesta u vrtiću...
Objavljeno: 12.06.2023. 10:53

Zadnja izmjena: 12.06.2023. 10:56

Foto: Boris Matijašec

"Vrtići moraju biti besplatni i dostupni, bez obzira na socijalno i ekonomsko podrijetlo djeteta ili mjesto u kojem živi", istaknula je danas Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a.

Naime, na današnjoj konferenciji za medije, Antolić Vupora osvrnula se na novi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, zbog čega se ponovno aktualizirala tema nedovoljnog broja mjesta u vrtiću. Pritom je istaknula kako je cilj SDP-a da sva djeca imaju pravo na vrtić i da bude potpuno besplatan, odnosno da roditelji ne plaćaju ništa. Dodala je i kako se ova demografska mjera može isfinancirati s 1 posto državnog proračuna. 

- Besplatne vrtiće za djecu koja ih sada pohađaju možemo ostvariti već na prvom proračunu, stoga treba reagirati odmah i proračunom se barem dio problema može riješiti. Država može osigurati besplatne vrtiće povećanjem izdvajanja u proračunu i to na način da se uključi u financiranje vrtića, ali da upravljanje i dalje ostane na lokalnoj zajednici, koja najbolje poznaje i prepoznaje potrebe svoje sredine. To bi se provelo na način da država godišnje utvrđuje prosječnu ekonomsku cijenu vrtića i da od toga preuzima pola iznosa, čime bi prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u vrtićima - rekla je.

Komentari