Dario Pocedulić, mladi poljoprivrednik iz Gornjeg Kučana, nedavno je zaslužio titulu najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika za 2024. godinu zahvaljujući svom predanom radu na OPG-u Pocedulić. Fokusiran na uzgoj varaždinske heljde i proizvodnju bezglutenskih prehrambenih proizvoda, Dario je uspio izgraditi uspješan posao koji se proteže na 115 hektara zemlje. Kroz razgovor s Dariom Pocedulićem saznajte više o njegovim proizvodima, viziji za budućnost poljoprivrede te utjecaju nagrade na daljnji razvoj OPG-a.
-
Čime se OPG Pocedulić bavi?
OPG se bavi uzgojem žitarica, a posebno uzgojem varaždinske heljde. Ona je na sortnoj listi od 2021. godine. Nju prerađujemo u prehrambene bezglutenske proizvode i jastuke punjenje heljdinim ljuskicama.
-
Koje prehrambene proizvode imate u svojoj ponudi?
Prehrambeni proizvodi koje radimo su brašno, kaša, heljdin griz, kiflice, hrkači...
-
Kako je tekao razvoj OPG?
U 2006. godini imali smo u upisniku oko šest hektara, dok danas obrađujemo oko 115 hektara.
Otvorili smo kuću varaždinske heljde u koju kupci mogu doći kupiti naše prozivode. Prijavljujemo se na natječaje ruralnog razvoja i natječaje Ministarstva turizma kao i sve ostale na koje se možemo prijaviti.
-
Koliko Vam znači nagrada poput ove?
Ova nagrada je do sad najveće priznanje za naš rad i poticaj za rad u budućnosti.
Do sad smo osvojili nekoliko priznanja. Priznanje od župana, plaketu Grada Varaždina te 3. mjesto na odabiru 'Zlata vrijedan'.
-
Kako unaprijediti poljoprivredni sektor?
Ciljano unapređenje poljoprivrednog sektora treba imati dobro razrađen pristup, plan i program razrađen sa stručnim ljudima s dugogodišnjom praksom koji poznaju realnu problematiku.
-
Mislite li da takvo vrijeme ipak dolazi?
Mislim da će se država potruditi u vidu više manifestacija i da će tako pomoći svim OPG-ovima.
-
Kakvi su Vam planovi za budućnost?
Planovi za budućnost su održavanje kvalitete, modernizacija strojeva da si olakšamo rad, novi proizvodi... Samo nebo je granica!
Komentari