zaslužena titula

eTV - Predstavljamo najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika i priču o uspjehu OPG-a Pocedulić

Kroz razgovor s Dariom Pocedulićem saznajte više o njegovim proizvodima, viziji za budućnost poljoprivrede te utjecaju nagrade na daljnji razvoj OPG-a...
Objavljeno: 15.04.2024. 23:14

Zadnja izmjena: 15.04.2024. 23:14

Foto: Lidija Filipović

Dario Pocedulić, mladi poljoprivrednik iz Gornjeg Kučana, nedavno je zaslužio titulu najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika za 2024. godinu zahvaljujući svom predanom radu na OPG-u Pocedulić. Fokusiran na uzgoj varaždinske heljde i proizvodnju bezglutenskih prehrambenih proizvoda, Dario je uspio izgraditi uspješan posao koji se proteže na 115 hektara zemlje. Kroz razgovor s Dariom Pocedulićem saznajte više o njegovim proizvodima, viziji za budućnost poljoprivrede te utjecaju nagrade na daljnji razvoj OPG-a.

  • Čime se OPG Pocedulić bavi?

OPG se bavi uzgojem žitarica, a posebno uzgojem varaždinske heljde. Ona je na sortnoj listi od 2021. godine. Nju prerađujemo u prehrambene bezglutenske proizvode i jastuke punjenje heljdinim ljuskicama.

  • Koje prehrambene proizvode imate u svojoj ponudi?

Prehrambeni proizvodi koje radimo su brašno, kaša, heljdin griz, kiflice, hrkači...

  • Kako je tekao razvoj OPG?

U 2006. godini imali smo u upisniku oko šest hektara, dok danas obrađujemo oko 115 hektara.

  • Nakon toga...

Otvorili smo kuću varaždinske heljde u koju kupci mogu doći kupiti naše prozivode. Prijavljujemo se na natječaje ruralnog razvoja i natječaje Ministarstva turizma kao i sve ostale na koje se možemo prijaviti.

  • Koliko Vam znači nagrada poput ove?

Ova nagrada je do sad najveće priznanje za naš rad i poticaj za rad u budućnosti.

  • Dosadašnje nagrade?

Do sad smo osvojili nekoliko priznanja. Priznanje od župana, plaketu Grada Varaždina te 3. mjesto na odabiru 'Zlata vrijedan'.

  • Kako unaprijediti poljoprivredni sektor?

Ciljano unapređenje poljoprivrednog sektora treba imati dobro razrađen pristup, plan i program razrađen sa stručnim ljudima s dugogodišnjom praksom koji poznaju realnu problematiku.

  • Mislite li da takvo vrijeme ipak dolazi?

Mislim da će se država potruditi u vidu više manifestacija i da će tako pomoći svim OPG-ovima.

  • Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su održavanje kvalitete, modernizacija strojeva da si olakšamo rad, novi proizvodi... Samo nebo je granica!

 

Komentari