svečana promocija

eTV - Varaždinska heljda dobila svoju knjigu: 'Još jedan simbol prepoznatljivosti županije'

Objavljeno: 06.06.2024. 13:51

Zadnja izmjena: 06.06.2024. 13:51

Foto: Lidija Filipović

U Varaždinu je danas održana svečana promocija knjige "Varaždinska heljda" autora Romana Ozimeca i Mare Bogović te ostalih suautora.

Kako je bilo rečeno, Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te svojim izvornim poljoprivrednim proizvodima. Tako se uz Varaždinsko zelje i Varaždinsko bučino ulje, istaknuli su autori, stvara i još jedan simbol po kojem je Varaždinska županija prepoznatljiva, a to je Varaždinska heljda.

- Heljdu smo okušali prikazati u kompletnom spektru, dakle sve moguće aspekte od primarnih botaničkih i evolucijskih te domestifikacije, odnosno početka njenog korištenja u prirodi, nekakve tradicije kako je ona došla ovdje, kako se uzgajala i za što se sve koristila pa do najnovijih spoznaja o njenoj genetici i arheologiji - rekao je autor Ozimec.

'Imamo desetak sličnih knjiga'

Promociju knjige zajednički su organizirali Varaždinska županija i ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a njenoj promociji nazočio je, između ostalih, i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- Tiskali smo nekih desetak ovakvih publikacija, odnosno knjiga koje su vezane za stare običaje, poljoprivredno-prehrambene proizvode, kuharice za određena područja. Rad na poljoprivredi je izazovan, dovoljno je da se pojavi jedno nevrijeme i da taj poljoprivrednik ili OPG-ovac te godine nema ništa - rekao je Stričak.

Komentari