odlični rezultati

eTV - Predstavljeni turistički rezultati: Varaždinska županija bilježi skoro 70 posto više noćenja

Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske ,Ukrajine, Češke i Austrije...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.01.2022. 13:18

Zadnja izmjena: 17.01.2022. 13:18

Foto: Luka Šalamun/ Fran Bijelić

Protekle godine je u Varaždinskoj županiji ostvareno 66 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu, odnosno ostvareno je 153.197 noćenja i ukupno 73.595 dolazaka turista.

Kako je danas prilikom predstavljanja rezultata u kući za odmor 'Milk and honey' u Topličici istaknuo direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, stranci su u Varaždinskoj županiji ostvarili više noćenja nego domaći gosti. Konkretno, 52,45 posto noćenja ostvarili su stranci, a 47,55 posto domaći gosti. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske ,Ukrajine, Češke i Austrije.

- Značaj turizma u Varaždinskoj županiji je negdje oko 2 posto županijskog BDP-a. no to ne govori o slabosti turizma nego o snazi ovih 98 posto. To je dobro. Da je čitava Hrvatska takva, da se bazira na industriji i na svim ostalim granama, a da je turizam samo dodana vrijednost kao kod nas bilo bi nam još i bolje - rekao je Morandini. 

''Uspjeh nije slučajan''

Prema riječima zamjenice Silvije Zagorec, Varaždinska županija je na vrijeme prepoznala da ruralni dijelovi kontinentalne Hrvatske doživljavaju eksponencijalni rast. 

- Mi na sjeveru Hrvatske svjesni smo da je za razvoj turizma od iznimne važnost razvoj kontinentalnog turizma, a to je turizam koji se ne veže isključivo za destinaciju već za sadržaj i kvalitetu. Čestitam svima koji marljivo rade u svojim restoranima, hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ovima, turističkim zajednicama i općenito atraktivnim lokacijama koje naša Županija nudi. Uspjeh nije slučajan - rekla je Zagorec.

Tri milijuna u tri godine

Iz Varaždinske županije ističu kako dobri rezultati između ostalog proizlaze i iz županijskog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu gdje je Varaždinska županija s ukupno tri milijuna kuna u tri godine financijski poduprla 223 projekta i otvorena su 72 nova smještajna objekta.

Goste privlači mir

- Trenutno na području Grada Novog Marofa imamo 12 objekata sa 77 kreveta. Taj broj se stalno povećava, a naši gosti ističu da ih ovamo privlači mir, povučenost, prekrasni pogledi i zeleni Rabuzinovi bregi - rekao je gradonačelnik Novog Marofa Jenkač.

Komentari