eTV Prognoze rezultata izbora

eTV Prognoze rezultata izbora - zabilježili smo očekivanja kandidata!

Objavljeno: 08.11.2015. 19:00

Zadnja izmjena: 25.01.2016. 08:24

Otkako su otvorena birališta u Varaždinskoj županiji, do njih su požurili i brojni političari koji s nestrpljenjem očekuju rezultate parlamentarnih izbora. To ne čudi jer su na kandidacijskim listama za 3. izbornu jedinicu njihove stranačke kolege ili pak oni sami. Dok čekamo prve rezultate, pogledajte eTV video prilog s njihovim izjavama.

Zvonimira Martinčević bila je druga na listi stranke ORaH, svoj glasački listić zaokružila na biračkom mjestu br. 14 u Ulici Josipa Kozarca. Istaknula je da u ORaH-u očekuju jedan mandat iz 3. izborne jedinice te ukupno tri saborska mandata na državnom nivou kako bi mogli osnovati klub u parlamentu. O kampanji kaže da je bila kratka i „čudnovata“, a istaknula je da su mediji, posebno HRT protežirali dvije velike stranke i izostavili sučeljavanje.

- Nadamo se da će birači prepoznati stvari koje smo im ponudili. Imali smo ograničena sredstva i uvjerena sam kako ćemo za iduće izbore biti iskusniji i bolje pripremljeni – rekla je Martinčević.

U Kozarčevoj je svoju građansku dužnost ispunio i nezavisni kandidat Marijan Cingula, ujedno vodeći na listi Koalicije rada i solidarnosti za 3. izbornu jedinicu. Nada se jednom mandata i "Varaždincu u saboru." Komentirao je rezultate: 

- Na političkoj sceni imamo dvije radikalne i destruktivne struje koje bi, nažalost, mogle dobiti priličan broj glasova. Ukoliko se to dogodi, ni jedna od njih neće koalirati s najjačim strankama i moguć je scenarij da pobjednička stranka neće moći formirati parlamentarnu većinu, ustvrdio je Cingula. 

Svoj glasački listić Radimir Čačić iz Reformista zaokružio je u “vodotornju“, a na pitanje novinara kakva su mu očekivanja, odgovorio je da nerado prognozira ishod izbora.

- Realno je očekivati da osvojimo od dva do šest mandata, od toga ćemo se u 3. izbornoj jedinici boriti za dva ili tri saborska zastupnika. Sve su karte otvorene u ovom srazu dva velika bloka, rekao je Čačić.

Pravnog stručnjaka i nezavisnog vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću Roberta Podolnjaka zatekli smo na biračkom mjestu u Biškupcu. Podolnjak, vodeći kandidat stranke Most, predizbornu je kampanju nazvao „prljavom i punom negativnosti“.

- U Mostu nismo željeli odgovarati na provokacije. Podmetano nam je da želimo da varaždinskim krajem upravljaju ljudi iz Metkovića. Međutim, prava je istina da na u 3. izbornoj jedinici na listi kandidata za Hrvatski sabor imamo Varaždince i Međimurce. Bilo bi zaista apsurdno da netko drugi upravlja ovom regijom – istaknuo je Podolnjak koji se nada kako će njegova politička opcija iduće četiri godine imati važnu ulogu u Saboru.

Dobre rezultate parlamentarnih izbora očekuje i Anđelko Stričak, treći na listi kandidata Domoljubne koalicije u II. izbornoj jedinici.

- Nadamo se da će rezultat biti bolji nego na prošlim parlamentarnim izborima. Tada je HDZ osvojio tri mandata i sada ih očekujemo pet - poručio je Stričak. Izjavio je da na nacionalnoj razini “HDZ i koalicijski partneri sigurno pobjeđuju“.

Veliku borbu za treći mandat u 3. izbornoj jedinici očekuje zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević iz Reformista kojoj je ovo druga utrka za Sabor.

- Svojim radom dokazali smo se u Vladi i u Saboru te sam uvjerena kako će to građani prepoznati. Danas su imali priliku glasati za svoj kraj i ljude koji dolaze iz njega, naglasila je Martinčević.

Rekla je da nije zadovoljna kampanjom u kojoj su se dvije velike stranke sučeljavale bez da raspravljaju o programima.

- To nije dobro, jer Hrvatska je u toj fazi demokracije da je sukobljavanje s programima i njihovim sadržajem nužnost. Nažalost, toga nije bilo – ističe Martinčević kao i njezina "prezimenjakinja" iz ORaH-a. 

Varaždinski župan Predrag Štromar smatra da su ovo najdemokratskiji izbori od osamostaljenja Hrvatske. To je argumentirao mogućnošću da građani osim za stranke glasuju i za pojedine kandidate na izbornim listama.

- Nadam se da će dosta njih iskoristiti tu mogućnost i dati svoj preferencijalni glas pojedinim kandidatima. Uvjeren sam kako ćemo nakon objave rezultata još jednom dokazati našu snagu na sjeveru Hrvatske i s još više demokracije krenuti nastaviti raditi u iduće četiri godine mandata, rekao je Štromar.

Pobjedu na parlamentarnim izborima očekuje Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica i kandidat Domoljubne koalicije na listi za 3. izbornu jedinicu. Horvatić poput Štromara "cilja" na preferencijalne glasove. 

- Uvjeren sam da će osim na nivou cijele države, HDZ s partnerima ostvariti dobar rezultat i u Varaždinskoj županiji, odnosno u 3. izbornoj jedinici. Općinski sam načelnik u trećem mandatu i očekujem da će mi glasači dati i povjerenje za ulazak u Sabor, zaključio je Horvatić.

Izjave kandidata pogledajte u video prilogu: 

 

Komentari