žetva u kučanu

eTV - Proslavljen upis varaždinske heljde na sortnu listu Republike Hrvatske

Proizvodnja varaždinske heljde je počela prije više od 150 godina upravo u Kučanu, a povijesni izvori otkrivaju da su proizvođači iz toga kraja još 1864. godine u Zagrebu izlagali heljdu i heljdino brašno.
Objavljeno: 30.10.2021. 08:32

Zadnja izmjena: 30.10.2021. 09:53

Foto: Dino Možek

Na oranicama OPG-a Pocedulić u Kučanu Gornjem upriličena je žetva varaždinske heljde, čime je proslavljen veliki uspjeh - nakon osam godina upisana na sortnu listu Hrvatske, čime je postala čuvana sorta na nacionalnoj razini.

Proizvodnja varaždinske heljde je počela prije više od 150 godina upravo u Kučanu, a povijesni izvori otkrivaju da su proizvođači iz toga kraja još 1864. godine u Zagrebu izlagali heljdu i heljdino brašno.

- Upis na sortnu listu Republike Hrvatske je povijesni događaj i sretni smo što tome svjedočimo. Pozivamo sve proizvođače koji imaju interes za proizvodnju varaždinske heljde da se jave u Varaždinsku županiju i Savjetodavnu službu te nabave domaću sortu - rekao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede naglasila je važnost ovog uspjeha. - Do ovog uspjeha došli smo u suradnji s našim poljoprivrednim proizvođačima, OPG-om Pocedulić i Varaždinskom županijom. Smatramo da je ovo jako bitno, jer u svim postupcima proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenim proizvoda trebamo prije svega očuvati svoje domaće, autohtone proizvode.

Tamara Pocedulić iz istoimenog OPG-a pojasnila je čime se OPG bavi. - Godišnje sijemo 40 do 50 hektara, a heljdu prerađujemo u niz proizvoda, varaždinsku ljuštenu heljdu, integralno brašno bez glutena, integralni gris, heljdine pahuljice i krekere, za koje smo lani dobili nagradu za najinovativniji proizvod. Najnoviji proizvod je tjestenina od heljde. Vjerujem da će nakon upisa varaždinske heljde na nacionalnu sortnu listu ljudi više prepoznavati naše proizvode i više cijeniti ono što sami proizvodimo - rekla je.

Komentari