intervju s ravnateljem

eTV - Radi se već druga etaža Centralnog operacijskog bloka, jedna stvar posebno će oduševiti pacijente

Objavljeno: 22.05.2024. 11:24

Zadnja izmjena: 22.05.2024. 11:40

Foto: Boris Matijašec

Objedinjeni hitni bolnički prijem službeno je otvoren prošle godine, a radovi u krugu Opće bolnice Varaždin nastavili su se izgradnjom Centralnog operacijskog bloka čiji će izgled i funkcionalnost razveseliti mnoge. O tim projektima, ali i drugim temama poput lista čekanja i nedostatka medicinskog kadra, razgovarali smo s ravnateljom Damirom Poljakom.

  • Iskustva s Objedinjenim hitnim bolničkim prijemom?

Preko pet tisuća pacijenata dolazi u OHBP. Na taj način poboljšali smo kvalitetu zdravstvene usluge u Varaždinskoj županiji.

  • Kakva je situacija s medicinskim kadrom?

Naravno da imamo onaj kronični problem koji se nalazi u cijeloj zemlji, a to je nedostatak medicinskih sestara i liječnika. Prošle godine raspisali smo natječaj za 80 medicinskih sestara, a zaposlili ih 42.

  • Kako privući osoblje?

Ovim infrastrukturnim projektima poboljšavamo uvjete rada u OB Varaždin. Potičemo i školovanje. U posljednjih godinu dana priznali smo preko 70 prvostupništva medicinskim sestrama. U suradnji sa Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom i Gradskim stanovima rješavamo i stambena pitanja mladim liječnicima.

  • Uz navedeno?

OB Varaždin je bolnica druge razine u državi, dakle druga smo kategorija bolnice odmah iza KBC Zagreb, što govori da i mladim ljudima dajemo mogućnost profesionalnog i stručnog rada i razvoja. Vodimo računa da imamo i što više znanstvenih zvanja pa tako su i mnogi naši liječnici involvirani u nastavne procese na sveučilištima.

  • Radovi na Centralnom operacijskom bloku?

Sad se radi već i druga etaža. U zadanim smo rokovima. Zgrada je vrijedna 45 milijuna eura. Dva milijuna eura sufinancira Varaždinska županija, a ostatak Republika Hrvatska kroz sustav NPO-a u EU sredstava.

  • Kako će izgledati?

Bit će sa spojenim hodnicima povezana sa objedinjenim hitnim bolničkim prijemom, zgradom neurologije, kirurgije, ginekologije i interne.

  • Što će sadržavati?

Osam operacijskih integriranih sala, novu transfuziju, jedinicu intenzivnog liječenje, laboratorije... Naši pacijenti više neće morati hodati po krugu bolnice nego kad jednom uđu u OHBP iz njega će toplim hodnicima ući u bilo koju zgradu u koju je potrebno. Na vrhu te zgrade, prvi u Hrvatskoj, imat ćemo helidrom na koji će slijetati helikopteri.

  • Rok za završetak projekta?

Prema NPO-u zadnji rok je 31. Prosinca 2025. Administrativno, projekt mora biti gotov do lipnja 2026. godine

  • Situacija s listama čekanja?

Liste čekanja za dijagnostičke pretrage su smanjenje na unaprijed definirani cilj koji je Republika Hrvatska dala prema EU, a to je 270 dana. Naravno da u jednom danu imate skok kad se naruči dosta pacijenata, međutim većina naših lista čekanja je oko 200 dana i ispod.

 

Komentari