vježbališta, simulatori...

eTV - 'Varaždinski Pentagon': Ekskluzivni uvid u prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj

"Bili smo u obilasku Centra u Sloveniji koji je nekih desetak kilometara udaljen od Ljubljane. Njihov Obučni centar, jedini tog tipa, ima dosta sadržaja koje mi nemamo i o kojima za sada možemo samo sanjati. To su bazeni, vanjska vježbališta, simulatora raznih situacija koje nam se mogu desiti u stvarnom životu, a imaju čak i poligon vezan uz potres", otkriva nam načelnik policije...
Objavljeno: 06.01.2022. 08:48

Zadnja izmjena: 06.01.2022. 08:58

Foto: Luka Šalamun

Župan Anđelko Stričak nedavno je predstavio projekt Regionalnog centra civilne zaštite, odnosno, kako ga je nazvao, "varaždinskog Pentagona", a koji je dio Razvojnog sporazuma za Sjeverozapad Hrvatske. Na projekt se, uz brzu cestu i brzu prugu, trenutno stavlja jedan od najvećih naglasaka te spada u one projekte za što je Vlada RH spremna izdvojiti ukupno 1,5 milijarda kuna za Varaždinsku županiju. 

Na jednu lokaciju ovime bi se trebala smjestiti policija, civilna zaštita, županijski vatrogasci, Crveni križ, HGSS te Hitna medicinska pomoć. Centar će biti smješten dijelom u Varaždinu, a dijelom u općini Gornji Kneginec te će biti jedan takav od ukupno četiri Regionalnih centara na području Hrvatske. Načelnika PU varaždinske Predraga Benčića pitali smo što to konkretno znači za policiju, koja je prednost položaja na dvije obale rijeke Plitvice; je li upoznat sa sličnim primjerima u inozemstvu, koji su prvi sljedeći koraci te kada se predviđa završetak projekta. Za kraj, pitali smo ga što će biti s prostorima koje policija trenutno koristi, a koji bi, kao što se ranije najavljivalo, trebali pripasti Gradu Varaždinu kao nadoknada za sadašnji otkup zemljišta koji će Grad izvršiti.

  • Što za PU varaždinsku znači izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite?

U sklopu tog centra bit će sve hitne službe - od Hitne, vatrogasaca, HGSS-a, Centra civilne zaštite te će jedan dio prostorija dobiti i policija, prvenstveno prometna i interventna policija. 

  • Koje su prednosti toga za vas?

Imat ćemo brži i kvalitetniji pristup na sve strane. S obzirom na lokaciju tog budućeg Centra koji će se graditi - prilaz autocesti, prilaz obilaznici. Jednako tako, imat ćemo mogućnost korištenja nekakvih dodatnih sadržaja koje policija sada nema, pri čemu prvenstveno mislim na sportske sadržaje, poligona i svega onoga što mi sada u postojećim prostorima ne možemo imati zbog skućenosti prostora. 

  • Jesu li vam poznati slični primjeri u inozemstvu?

Bili smo u obilasku Centra u Sloveniji koji je nekih desetak kilometara udaljen od Ljubljane. Njihov Obučni centar, jedini tog tipa, ima dosta sadržaja koje mi nemamo i o kojima za sada možemo samo sanjati. To su bazeni, vanjska vježbališta, simulatora raznih situacija koje nam se mogu desiti u stvarnom životu, a imaju čak i poligon vezan uz potres.

  • Koje su još prednosti položaja budućeg Centra u odnosu na sadašnji položaj?

Sama lokacija nam je interesantna zbog prometne infrastrukture, prvenstveno mislim na blizinu autoceste, odnosno njezine prilazne ceste, na onaj veliki rotor koji omogućuje odlazak u pravcu zapada, juga i sjevera. Tu prvenstveno mislim na jugozapadnu i istočnu obilaznicu te na novu brzu cestu koja će se u budućnosti graditi. Jedini prioritet je ta prometne infrastruktura koja nam omogućuje jednostavniji i brži pristup nego što imamo sada u centru Varaždina.

  • Koje su prednosti premještanja svih hitnih služba na jedno mjesto?

Samo okrupnjavanje tih svih služba nam daje mogućnost brže i kvalitetnije komunikacije, bržeg i kvalitetnijeg djelovanja, posebice u slučajevima poput trenutne pandemije, elementarnih nepogoda te svih onih havarija za koje je moguće da će se dogoditi u nekoj budućnosti. Također, lakše će biti koordinirati svim tim snagama u cilju spašavanja života i sigurnosti naših građana.

  • Koji su sljedeći koraci te kada se predviđa završetak projekta takozvanog Pentagona?  

Prvi korak je otkup zemljišta, odnosno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Mi baratamo nekakvim okvirnim činjenicama da bismo tijekom ove godine uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose, a nakon toga ide projektiranje, idejni projekti te sve ono što je nužno u građevinskom smislu. Kroz nekakve dvije, tri godine bi taj projekt išao prema svome kraju. 

  • Što će biti sa sadašnjom zgradom PU varaždinske i drugim objektima?

Policija neće otići iz grada Varaždina. Posebice, iz centra grada neće otići upravni poslovi koji su na usluzi našim građanima. Druga stvar, kompletna temeljna policija će ostati u gradu Varaždinu do završetka tog Centra. Što će biti u naredne tri, četiri godine kada se taj Centar izgradi i doista profunkcionira, do tog vremena ćemo vidjeti. Za sad ostajemo tu.