prihod od 11 milijuna kuna

eTV REPORTAŽA: Posjetili smo Kaznionicu u Lepoglavi i otkrili unosan posao iza rešetaka

Objavljeno: 17.03.2017. 08:45

Zadnja izmjena: 17.03.2017. 08:56

Foto: Luka Šalamun

Kaznionica u Lepoglavi je odredište zatvorenika koji su osuđeni na najdužu kaznu zatvora, a što je čini još posebnijom je činjenica što je u 2016. godini od vlastitog rada ostvarila prihod od 11 milijuna kuna.

Prošla godina nije iznimka, naime, Kaznionica je zbog svog prihoda već godinama u samom vrhu hrvatskih zatvora po ostvarenom prihodu, te smo odlučili provjeriti o čemu se radi te kakvo je zapravo ustrojstvo zatvora i radionica.

Iznenadila nas je činjenica što većina zatvorenika želi raditi, a najveći interes postoji za zanimanja samostalnog majstora, kuhara ili konobara koja su i više plaćena. Zatvorenici rade od 7 do 15, imaju pravo na pauzu, a uz svoj posao, svakodnevno su još dodatna dva sata obvezni posvetiti čišćenju prostorija.

Prilikom posjeta Kaznionici razgovarali smo s pomoćnikom upravitelja, Ivicom Markovićem, potom Ivanom Druškom, voditeljem Odjela za rad i strukovnu izobraznu zatvorenika u Kaznionici u Lepoglavi i Stjepanom Biškupom, voditeljem Odsjeka poljoprivredne radionice, a neke od tema kojih smo se dotakli su:

  • Kriteriji smještaja zatvorenika
  • Prosječna plaća zatvorenika
  • Radionice Odjela za rad
  • Načina na koji funkcionira poluotvoreni dio Čret
  • Poslovi koje zatvorenici obavljaju
  • Sredstva ostvarena putem EU projekata

 

 

Komentari