svečana sjednica

eTV - Rezime političkih poruka: Pred potpisom je 15 milijardi, ali treba nam zajedništvo

Zbog povijesne razine dostupnosti financijskih sredstava putem EU fondova, ali i povijesno niske cijene zaduživanja, premijer je predstojeće desetljeće okarakterizirao kao povijesnu priliku. Pojedinačno smo jedna kap, ali zajedno smo rijeka, rekao je Stričak...
Objavljeno: 08.09.2021. 22:35

Zadnja izmjena: 09.09.2021. 10:01

Foto: Luka Šalamun / Video: Dino Možek

Premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije podržao je planirana ulaganja u prometnu infrastrukturu Varaždinske županije, te najavio ukupna ulaganja veća od 15 milijardi kuna na područje sjevera Hrvatske.

- Želim čestitati svima koji sustavno rade na potpisivanju razvojnoga Sporazuma za Sjever Hrvatske, koji će vrijediti više od 15 milijardi kuna, a inspiriran je izvrsnim rezultatima projekta Slavonija, Baranja i Srijem – rekao je Plenković.

Zbog povijesne razine dostupnosti financijskih sredstava putem EU fondova, ali i povijesno niske cijene zaduživanja, premijer je predstojeće desetljeće okarakterizirao kao povijesnu priliku.

Župan Anđelko Stričak i ovom je prilikom ponovio pet prioriteta koji će se naći u spomenutom Sporazumu za Sjever - pri čemu je na prvom mjestu Zagorska brza cesta kojom će se povezati Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija.

'Harmonizacija odnosa'

Slučajno ili ne, više govornika istaknulo je potrebu za "harmonizacijom političkih odnosa" - kako je to u svojem govoru nazvao predsjednik Skupštine Josip Križanić. Na svečanosti je tako govorio i (SDP-ov) gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, a Stričak je isto spominjao u kontekstu priznanja PU varaždinskoj za žrtvu podnijetu u Vukovaru.

- Takva žrtva sama po sebi nameće obvezu zajedništva, suradnje i uključivosti, za što vjerujem da će obilježiti naredno razdoblje. Pojedinačno smo jedna kap, ali zajedno smo rijeka – zaključio je Stričak.

Sjednici su nazočili te su posebno pozdravljeni i svi dosadašnji župani: Zvonimir Sabati, Predrag Štromar i Radimir Čačić.

'Zajedno u budućnost'

"Zajedno gledajmo u budućnost, noseći u sebi sliku svoje prošlosti. Čuvajmo naša dostignuća i budimo otvoreni jedini za druge i izazove pred nama. Sve vrijednosti i svu snagu koju smo iskazali u našoj ne tako davnoj prošlosti neka nam danas budu putokaz za sve što je pred nama. Cilj je samo jedan: učiniti grad i županiju mjerom i obrascem izvan naših granica", rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

'Moramo se složiti'

Ispred predsjednika Hrvatskog sabora govorio je saborski zastupnik Damir Habijan.  Kazao je da Anđelko Stričak nastavlja s inicijativama koje su zajedno provodili kao saborski zastupnici. "Ta sinergija mora imati kontinuitet i oko ključnih inicijativa sve političke opcije moraju se složiti. Onda uspjeh neće izostati", rekao je Habijan.

Komentari